Сторгозия (Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сторгозия
Прозвище „зелените“,
„сторгозиянци“
Основан 1987
Стадион Белите орли
Капацитет 12 000
Първенство Flag of Bulgaria.svg „А“ ОФГ Плевен
2012/13 Flag of Bulgaria.svg „А“ ОФГ Плевен,
2-ро /промоция/
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Сторгозия е български футболен отбор от град Плевен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за създаването на Сторгозия идва от старши треньора на Спартак Иван Вуцов през 1986 г. Тъй като цялата тренировъчна база в Плевен е била концентрирана само на едно място в града, това е възпрепятствало много от желаещите да тренират футбол. Новият отбор е трябвало да поеме множеството ученици които искат да тренират, тъй като над половината от средните училища в града са съсредоточени в квартал „Сторгозия“, а тази отдалеченост ги е затруднявало. Другият мотив за създаването на клуба е бил, в него да се обиграват и да трупат опит момчета които не намират място в първия състав на Спартак. През 1987 г. ФК Сторгозия вече е факт. Тренировките и мачовете се провеждат на спортния комплекс на „Стара гара“ и на двете футболни игрища до Професионална гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“ Плевен. През 1993 г. влиза в Северната „Б“ група. През 1994/95 Сторгозия постига най-големия си успех, завършвайки на 4 място в първенството и за малко не влиза в „А“ група. В отбора тогава играят някои много добри футболисти като Даниел Островски, Ивайло Йотов – Кемпеса, Николай Минчев – Кайо, Петър Малинов, Георги Гаджев и др., но през лятото на 1995 г. те напускат и отборът отпада във „В“ група. Още на следващата година обаче отборът завършва на 1 място в Северозападната „В“ група и се класира за вече обединената „Б“ група. Поради недостиг на финансови средства Сторгозия отново отпада във „В“ група. След това през сезон 1999/00 на полусезона отборът се разпада и са присъждани служебни загуби до края на първенството. Възстановен през 2008 г., като играе домакинските си мачове в село Милковица, печели промоция за Северозападната „В“ група и завършва 13-и, но се отказва от участие преди началото на сезон 2009/10 и се включва в „А“ ОФГ Плевен. Отборът се преименува на Витски орли и премества седалището си в Долна Митрополия. Отборът играе домакинските си мачове в Тръстеник, където се намира и базата на Сторгозия. Във връзка с тези промени Сторгозия II (Плевен) – шампион на Източна „Б“ ОФГ Плевен е закрит.

Сторгозия (Плевен) е възстановен чрез втория състав на Витски орли (Долна Митрополия) през сезон 2010/11 и играе домакинските си срещи в Източна „Б“ ОФГ Плевен на помощния терен на ст. „Белите орли“ в Плевен. Печели промоция в „А“ ОФГ Плевен през същия сезон и понастоящем се състезава в същата група – домакинства на стадион „Белите орли“ в Плевен.

На 22 юли 2013 се създава нов клуб „Спартак Плевен“ (Плевен). В същия ден учредителното събрание взима решение за обединение със „Сторгозия“ (Плевен), 2-ри в „А“ ОФГ Плевен през изминалия сезон и влязъл в Северозападна „В“ АФГ.

На 15 август 2013 общото събрание на „Сторгозия“ потвърждава сливането. Новият отбор е „Спартак Плевен“ (Плевен) [1].

Основният екип е изцяло в зелено.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Известни футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Футбол“         Портал „Футбол          Портал „България“         Портал „България