Стоунхендж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стоунхендж
Stonehenge back wide.jpg
Местоположение
England relief location map.jpg
51.1789° с. ш. -1.8261° и. д.
Стоунхендж
Местоположение в Англия
Страна Флаг на Англия Англия
Графство Уилтшър
Археология
Вид Мегалитен комплекс
Период III хилядолетие пр.н.е.
Епоха Неолит – бронзова епоха
Сайт www.english-heritage.org.uk/stonehenge
Световно наследство на ЮНЕСКО
Име Stonehenge, Avebury and Associated Sites
Регион Европа и Северна Америка
Тип Културно
Критерий i, ii, iii
Вписване 1986
ID 373
Стоунхендж в Общомедия

Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света – кромлех с диаметър около 100 метра. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Кралство Великобритания. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. Хр., а на каменното съоръжение към 24 – 21 век пр. Хр. Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки в сравнение с предишното му величие. Повечето камъни ги няма, защото или са затрупани под земята, или са паднали.

Изграждането му има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. Несъмнено за хората, наблюдавали изгрева над каменните плочи, Стоунхендж е имал древна религиозна и Астрологична функция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стоунхендж е местност във Великобритания, близо до Солсбъри, в която е открито едно от най-монументалните палеоисторически светилища, вероятно посветено на Слънцето, с древен некропол. Функционирало най-вероятно и като астрономическа обсерватория във връзка с култовете и стопанската дейност на земеделското население. Изградено е от монолитни плочи и стълбове, образуващи концентрични кръгове. Датира в периода на бронзова епоха 30 – 21 век пр. Хр. Стоунхендж и мегалитите са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Смята се, че може да е служил като някакъв вид астрономически инструмент.

Археологически разкопки и реставрация[редактиране | редактиране на кода]

По сведения на археолози, наскоро проучванията ги отвели до неолитно село с малък каменен кръг, наподобяващ Стоунхендж, в близост до река Ейвън. Двете древни исторически реликви били свързани с широка каменна алея. Следователно паметникът е завършекът на землените структури, датиращи вероятно много преди построяването на самите Сини Камъни, за които се предполага, че са израз на древни вярвания и ритуали (понеже при разкопки са намерени животински и човешки кости).