Стоян Делчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стоян Делчев
български гимнастик
Роден
Медали
Олимпийски игри
Златен медал Москва 1980 висилка
Бронзов медал Москва 1980 многобой

Стоян Делчев е български състезател по спортна гимнастика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 юли 1959 г. в град Пловдив. Започва да тренира спортна гимнастика на седем годишна възраст. Негов треньор от 1972 г. е Никола Николов.

Първото му значимо постижение е от 1977 г. На първенството във Вилнюс става европейски шампион на висилка. Класира се на трето място на кон и висилка на световното първенство в Страсбург през 1978 г. Печели титлата абсолютен европейски шампион и европейски шампион на земна гимнастика през 1979 г. в Есен. Същата година извоюва златен медал на земна гимнастика и трето място в многобоя на състезанията за световната купа в Токио. На Летните олимпийски игри в Москва е олимпийски шампион на висилка и бронзов медалист в многобоя на всички уреди. Освен във финала на висилка, се класира и във финалите на още 3 уреда – успоредка, халки и прескок. Във финала на успоредка влиза с най-висока предварителна оценка – 9.875. По време на съчетанието, обаче, прави нелепа грешка на елемента „Диомидов“, която му коства втори златен медал (и общо трети медал от игрите) и остава пети на уреда. На халки и на прескок също завършва пети.

Автор на прелитане над висилката, което носи неговото име салто „Делчев“. Изпълнява го в два варианта „Делчев 1“ и „Делчев 2“. Завършва ВИФ (София) и е старши треньор на Националния отбор на България – мъже (1987), в състав: Калофер Христозов, Любомир Герасков, Диан Колев, Стойчо Гочев, Мариян Пенев и Петър Георгиев, с който постига и най-големия успех в историята, като го класира на 4-то място на Световното първенство в Ротердам (1987), непосредствено след СССР, Китай и ГДР, на 3.45 т. от третото място.

През 2000 г. е определен за Гимнастик № 1 на България за XX век. Живее и работи в САЩ. Притежава зала по гимнастика „Делчев Джимнастикс“, в Рино, Невада. Въведен е в залата на славата на световната гимнастика в Оклахома Сити (2008).

Почетен гражданин на Пловдив (2009). Награден е с Почетния знак на президента на Република България и Медал „Златни заслуги“ на БОК (2009).

Постижения[редактиране | редактиране на кода]

Олимпийски игри
  • Златен олимпийски медал на висилка в Москва (1980)
  • Бронзов олимпийски медал на всички уреди в Москва (1980)
Световни първенства и купи
  • Носител на Световната купа на земна гимнастика в Токио (1979)
  • Бронзов медал при многобоя на всички уреди в Токио (1979)
  • Бронзов медел на кон с гривни в Стразбург (1978)
  • Бронзов медал на висилка в Стразбург (1978)
Европейски първенства
  • Абсолютен европейски шампион на всички уреди в Есен (1979)
  • Златен европейски медал на земна гимнастика в Есен (1979)
  • Златен медал на висилка на Европейското първенство във Вилнюс (1977)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]