Стоян Стоянов (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стоян Стоянов
ПсевдонимТечи
Роден
1941
Починал
2004
НационалностБългария
АкадемияПражка академия за изящни изкуства
проф. Винцент Хложник
НаправлениеГрафика
НаградиНаграда на СБХ (1973)
СъпругаМария Кунчева

Стоян Стоянов е български график, работил основно с литография.

Ранни години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Стоян Стоянов – Течи е роден на 28 август 1941 година в град София. Завършва Пражката академия за изящни изкуства през 1969 година със специалност Графика и илюстрация с ръководител проф. Вицент Хложник.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Освен с графика се занима и с илюстрация и оформление на книги. Участва в графични биеналета в Краков, Виена и др. Неговото творчество е присъствало в представителни изложби на българската графика в Италия, Мексико, Япония, Германия, Русия, Великобритания, Индия, Турция и Югославия. В периода 1989 – 1994 е директор на Националната художествена галерия, както и професор по графика в Националната художествена академия.

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г. във Виена е открита изложба, посветена на творчеството на Стоянов в тамошния Български културен инситут. Гостите включват видни австрийци като Зигрид Берка и Йозеф Пробст.

Проф. д-р Филип Маурер оценява творчеството на Стоянов така:

„Прекрасни, фантастични са творбите на Стоян Стоянов – Течи, в тях се кръстосват форми, цветове и тонове по необикновен начин, а апокалипсисът не води до отчаяние, а до жизнеутвърждаваща борбеност.“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]