Стоян Шехинов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стоян Шехинов
български общественик
Роден
1795 г.
Починал
1885 г. (90 г.)

Стоян Димитров Шехинов е български общественик, участник в борбата за българска църковна независимост в Източна Македония.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стоян Шехинов е роден през 1795 година във Воденско. Прогонен от властите, той се заселва се в Неврокоп. С изключителната си честност и трудолюбие, бързо спечелва доверието и уважението на гражданите. Замогва се и става собственик на хан. През 1853 година е избран за надзирател и касиер на строежа на новото градско училище. Шехинов активно участва в борбите за църковно-национална независимост на българите в Неврокопско и е един от местните лидери на движението. Дълги години е неизменен член на Неврокопската българска община и местното училищно настоятелство. През 1862 година предоставя дома си за нуждите на първото българско училище в Неврокоп. Той е един от основателите и пръв председател на създаденото през 1865 година неврокопско читалище „Зора“, което подпомага финансово. Закупува книги и учебни пособия за училището и читалищната библиотека. През декември 1869 година участва в Народния събор в Гайтаниново, на който се отхвърля върховенството на Цариградската патриаршия. Заради дейността си е преследван е от гръцкото духовенство и многократно арестуван от османските власти и разкарван из затворите в Неврокоп, Сяр и Драма.

Стоян Шехинов умира в Неврокоп през есента на 1885 година. Противниците му в нощта след погребението разравят гроба му и кощунстват с тленните му останки.

Дъщеря му Мария Златарева е просветна деятелка.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „Пирински край“, том II. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1999. ISBN 954-90006-2-1. с. 442.
  2. Марков, Иван. Дейци на националното Възраждане в Неврокопския край. "Просветното дело в Неврокоп /Гоце Делчев/ и Неврокопско през Възраждането". София, 1979, стр.98-99.
  3. Мавродиева, Мария Тодорова. Име, което трябва да помним! // Инфо мрежа, 19 май 2020 г. Посетен на 15 юли 2020 г.