Стражата (планински рид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Стражата (планински рид)
Bulgaria Plovdiv Province relief location map.jpg
42.6122° с. ш. 24.9431° и. д.
Местоположение на картата на България Област Пловдив
Общи данни
Местоположение Флаг на България България
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Стража.

Стражата (или Кръстец) е напречен планински праг в Средногорско-Подбалканската област в Област Пловдив, между Карловската и Казанлъшката котлонина.

Планинският праг Стражата се издига между Карловската котловина на запад и Казанлъшката котлонина на изток, като свързва Калоферска планина на Стара планина със Сърнена Средна гора. Простира се от север на юг на около 10 км, а минималната му ширина е 1 км. Най-малката му надморска височина е 610 м. Ридът е вододел между реките Тунджа и Бяла река, ляв приток на Стряма.

Ридът е образуван през неоген-кватернера и е изграден предимно от гранити. Западният му склон, обърнат към Карловската котловина е по-стръмен. Билото му е заравнено и е заето от обработваеми земи и пасища. Преобладават кафявите горски почви. Голяма част от рида е изкуствено залесена с иглолистни насаждения, а естествената растителност е представена главно от благуново-церови гори.

По източния му склон е разположен град Калофер.

На протежение от 2 км ридът се пресича от първокласен път № 6 от Държавната пътна мрежа ГКПП "Гюешево" — СофияКарловоБургас.

В южната му, ниска част, между гарите Ботев и Калофер, преминава част от трасето на Подбалканската жп линия СофияКарловоБургас.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 476.