Страна на баските

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Страната на баските спрямо Европа
Флаг

Тази статия се отнася за историческата област, известна като "Страна на баските". За административната единица на Испания, наричана понякога със същото име вижте Баска автономна област. Страната на баските (баск. Euskal Herria) е регион в Европа, в западната част на Пиренеите, по брега на Бискайския залив от двете страни на границата между Испания и Франция. Населението говори баски език, както и официалния език на двете държави.

Герб

История[редактиране | редактиране на кода]

В предримската епоха племето на васконите е обитавало частите на Пиренейския полуостров северно от река Ебро. Предполага се, че те са прародителите на днешните баски. След нашествието на вестготите, васконите се оттеглят на северозапад. През VI и VII век част от тях преминават от северната страна на Пиренеите, използвайки слабия контрол на франките в Аквитания. От името им произлиза името на областта Гаскония (фр. Gascogne), а гасконския език е резултат от смесването на езика им с близкия по състав местен окситански език. Според някои теории името Аквитания произлиза не от латинската дума Aqua (вода), а името на окситанското племе Оски (Auski) - дума много близка до корена на думата „баски“ (eusk-) в съвременния баски език.

На юг от Пиренеите васконите са основна част от населението на средновековното кралство Навара. Росенвалския проход е бил сцена на различни битки поради стратегическата връзка между Франция и Навара, но става известен с хиперболизираната легенда за рицаря Роланд. Родоначалник на баския национализъм е Сабино Арана Гоири.

География[редактиране | редактиране на кода]

административни единици

Страната на баските се дели на две части

  • южна част (баск. Hegoalde) - провинциите в Испания на юг от Пиренеите
  • северна част (баски Iparralde) - провинциите във Франция на север от Пиренеите

Южните провинции имат частична автономия в рамките на Испания (Баска автономна област, исп. País Vasco).

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В град Билбао се намира един от най-прочутите музеи за съвременно изкуство в Европа, Гугенхайм (друг Гугенхайм има във Венеция и в Ню Йорк).

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Много популярна е играта пелота (исп. pelota vasca) - удряне на топка със специална плоска дървена бухалка или с гола ръка срещу стена. Баските я третират като национален спорт и претендират да са я измислили, но сходни игри могат да се срещнат от Италия до Ирландия (напр. скуош).