Странджа (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Странджа.

Странджа
Сградата на старата митница, Странджа.jpg
Общи данни
Население 26 души[1] (15 юни 2020 г.)
0,503 души/km²
Землище 51,711 km²
Надм. височина 438 m
Пощ. код 8758
Тел. код 04748
МПС код У
ЕКАТТЕ 69674
Администрация
Държава България
Област Ямбол
Община
   кмет
Болярово
Христо Христов
(БСП)

Странджа е село в Югоизточна България. То се намира в община Болярово, област Ямбол. До 1934 година името на селото е Кайбиляре, Кайбалар или Къмбиляр.[2]

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Странджа се намира в планински район на границата с Република Турция. Хълмовете около селото са обрасли с дива детелина ,драка ,мащерка и други билки. Част от землището на селото е зад пограничните заграждения, почти изцяло в полите на Странджа. Има изключително добри условия за лов, а особено успешен е ловът на дивя свиня.

Природата е завзела обратно селото.Рядкост е да срещнеш някой по улиците.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1906 г. Странджа е било турско село, което турците постепенно напускат, като продават имотите си на българите. Село Странджа е заселено през 1906 г. от бежанци от Източна Тракия. Първоначално е носело името Кайбилар, но впоследствие Борис III с указ го преименува на Странджа. Изоставяйки имотите си в Одринско и Лозенградско, много български семейства предпочитат да останат да живеят в близост до турската граница, с надеждата, че един ден отново ще се върнат по домовете си, ще обработват земите си. Вече 104 години, надеждите остават за историята. Преди 9.IX.1944 г. селото е наброявало 1400 души. Имало е силно развито земеделие и животновъдство – овце, кози, крави, биволи. По време на социализма, за нуждите на промишлеността и строителството, е имало нужда от работна ръка. Много младежи по това време напускат селото, устройват се по градовете и остават там. Политиката е била насочена към развитие на градовете, а селата западат. Цели семейства се изселват поради липса на поминък. Земеделието е унищожено, животновъдството също. През 70-те години в селото остават около 150 души, а към днешна дата в село Странджа живеят около целогодишно 10 – 15 души, с възраст над 70 години.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

В село Странджа е роден българският професор по Съобщителна техника и комуникации Петър Михов Тодоров (1922-2000 г.).


Галерия[редактиране | редактиране на кода]

ТУК можете да разгледате албум със снимки от Село Странджа.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987“, София, 1989, стр. 135.