Страни на Британската общност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Страни на Британската общност: настоящи (в синьо) и бивши (в червено)
Кралица Елизабет II

Страни на Британската общност или само Страни на Общността (на английски: Commonwealth realms), превеждано също като кралства или царства, е наименование на 16 суверенни държави (от общо 53 страни членки) от Общността на нациите (също Британска общност), в които британската кралица Елизабет II, в качеството си на монарх на метрополията, действа като държавен глава.

Във всяка от тези държави тя носи съответна титла – например в Барбадос е наричана Нейно Величество кралица Елизабет II, кралица на Барбадос.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

В страните извън Великобритания нейната кралица също заема най-високия пост в държавното управление[1]. По предложение на министър-председателя на съответната зависима страна тя назначава генерал-губернатор на тази страна като свой представител в нейно отсъствие. Тя се представлява от губернатор във всеки от щатите на Австралия и от лейтенант-губернатор във всяка от провинциите на Канада. Тези длъжностни лица имат почти пълната власт на конституционен монарх, разполагайки с така наречените кралски прерогативи, но изпълняват предимно церемониални функции.

В рамките на Британската общност няма разлика по статут между тези 16 страни и другите членове, мнозинството от които са републики или кралства със свои монарси (като Бруней, Лесото, Малайзия, Свазиленд и Тонга). При това, въпреки че Върховният съвет на вождовете на Фиджи титулува Елизабет II „върховен вожд“, кралицата на Великобритания не е считана за глава на тази държава, а Фиджи по форма на управление е република.

Страни[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Boyce, Peter (2008). The Queen's Other Realms. Annandale: Federation Press. ISBN 978-1-86287-700-9
  2. а б самоуправлявано държавно образувание в свободна ассоциация с Нова Зеландия