Странник в странна страна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Stranger in a Strange Land пренасочва насам. За песента на Айрън Мейдън вижте Stranger in a Strange Land (песен).

Странник в странна страна
Stranger in a Strange Land
Автор Робърт Хайнлайн
Първо издание 1961 г.
САЩ
Оригинален език английски
Жанр научна фантастика
Вид роман

Преводач Владимир Зарков
ISBN ISBN 978-954-280-135-1

Странник в странна страна (на английски: Stranger in a Strange Land) е роман на американския писател-фантаст Робърт Хайнлайн. Написан през 1961 година, този роман се превръща в култов за тогавашното общество и особено за студентската прослойка. Преди рухването на комунистическите режими — защото след това той е публикуван и във въпросните страни — от нея са продадени над 3 милиона броя само в САЩ и западна Европа.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята се развива в неопределено бъдеще. Хората са изпратили първия си заселнически кораб — „Посланик“ — да създаде колония на Марс. Изгубват сигнали от кораба още преди да е кацнал.

25 години по-късно е изпратен втори заселнически кораб — „Защитник“, който успява да кацне благополучно на планетата и там открива оцелял от първата експедиция — Валънтайн Майкъл Смит или просто „Майк“. Де факто роден на Марс и отгледан от марсианците, той е върнат на Земята, където „марсианският“ начин на мислене се сблъсква с представите на автора за бъдещото „световно“ общество.

Край на разкриващата сюжета част.

Идеи[редактиране | редактиране на кода]

Концепцията на автора постепенно се разкрива като „основополагане“ на идеята за сексуалната революция, но едновременно с това са застъпени изключително много теми и идеи: обикновеното „схващане на нещата“ срещу „грокването“, боговете („— Ти си Бог … Ан е Бог. Аз съм Бог. Щастливите треви са Бог. Джил винаги гроква в красота. Джил е Бог. Цялото оформяне, правене, създаване…“), сексуалното поведение, религиите, контактът с извънземен разум (не непременно с извънземни същества) и много други.

Като цяло книгата може да се определи като скандална, но това е съвсем естествено в рамките на тогавашното американско общество.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за