Стратоника (съпруга на Антигон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Стратоника.

Стратоника (на гръцки: Στρατoνίκη Stratoníkē, Stratonike; † след 297 пр.н.е.) е съпруга на древномакедонския пълководец, диадох Антигон I Монофталм, цар в Азия, майка на Деметрий Полиоркет († 283 пр.н.е.) и Филип († 306 пр.н.е.) и прародителка на македонската царска династия Антигониди.

Тя е дъщеря на Corrhaeus (Κορῥαῖος, Korrhaĩos, Korrhagos) и произлиза вероятно от македонския царски род Аргеадите.

Стратоника живее след началото на азиатския поход на Александър Велики 334 пр.н.е. при съпруга си в Мала Азия, който там в Kelainai като сатрап управлява няколко провинции. След смърта на Александър и началото на първата диадохска война тя бяга през 321 пр.н.е. със съпруга си и децата им в Македония, за да се спаси от нападение от царския регент Пердика. След смъртта на Пердика тя се връща обратно в Мала Азия, където съпругът ѝ започва борбата за наследството на Александър Велики. През 316 пр.н.е. въстават пленени от Антигон военачалници в затвора в скална крепост във Фригия и я превземат. Понеже съпругът ѝ не бил там, тя ръководи войската и обсажда крепостта. Тя води преговори с въстанниците и освобождава македонските военачалници Доким и Филота, които се кълнат във вярност към Антигон. След няколко месеца тя успява да превземе крепостта и побеждава въстаниците с командир Атал, зет на Пердика.

По време на решителната битка при Ипс през 301 пр.н.е., когато съпругът ѝ е убит, Стратоника е в Киликия. Там е взета от флотата на сина ѝ Деметрий Полиоркет и е заведена в сигурния Саламис на Кипър. През 297 пр.н.е. владетелят на Египет, Птолемей, превзема острова и пленява Стратоника, нейната снаха Фила и децата ѝ. Птолемей освобождава фамилията и я изпраща в Гърция при Деметрий Полиоркет. След това няма сведения за Стратоника.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония