Направо към съдържанието

Страх и желание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Страх и желание
Fear and Desire
РежисьориСтенли Кубрик
ПродуцентиСтенли Кубрик
СценаристиХауърд Саклър
В ролитеФранк Силвера
Кенет Харп
Стив Койт
МузикаДжералд Фрайд
ОператорСтенли Кубрик
МонтажСтенли Кубрик
РазпространителДжоузеф Бърстийн
Премиера31 март 1955
Времетраене62 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 39 000-$ 53 000
Външни препратки
IMDb Allmovie
Страх и желание в Общомедия

„Страх и желание“[1] е американски антивоенен филм от 1953 г. Стенли Кубрик изпълнява ролята на режисьор, продуцент и монтажист, а сценарият е дело на Хауърд Саклър. Екипът на филма се състои от 15 души, а Кубрик прави режисьорския си дебют в пълнометражното кино. Въпреки че в сюжета не се споменава конкретна война, той се появява по време на Корейската война.

Историята се развива по време на война между две неопределени страни. Самолет, превозващ четирима войници, се разбива на 10 километра от вражеската линия. Войниците стигат до река и правят сал, надявайки се, че с помощта на течението ще могат да достигнат до батальона си. Докато строят сала си, са посетени от младо момиче, което не говори техния език. Войниците пленяват момичето и го връзват за дърво с коланите си. Най-младият от тях – Сидни е оставен да охранява момичето. Той започва разговор с нея, но тъй като тя не го разбира, той изпада в състояние на делириум. След като я развързва, тя се опитва да избяга, но е фатално простреляна от Сидни. Един от другите войници – Мак намира мъртвото момиче и вижда как Сидни бяга към реката. Той се обръща към командира – лейтенант Корби и приятеля му Флечър, искайки позволение да вземе сала на самостоятелна мисия за отстраняването на вражеския генерал. Разсейвайки охранителите на генерала, Мак е ранен, докато в същото време Флечър и Корби успешно проникват във вражеската база и убиват противниковия генерал. След това с помощта на вражески самолет двамата успешно стигат до собствената си база. След кацането двамата ядат и пият със своя генерал и се връщат при реката, чакайки пристигането на Мак. Седейки там, двамата провеждат философски разговор за войната и как никой не е подготвен за нея. Те виждат сала, носещ се надолу по реката със Сидни и мъртвото тяло на Мак.

Край на разкриващата сюжета част.

Преди заснемането на „Страх и желание“, Кубрик работи като фотограф за списание и режисира два кратки документални филма. След натрупания опит като режисьор, Кубрик решава, че иска да заснеме първия си пълнометражен филм и напуска работата си.

Сценарият е дело на съученик на Кубрик от гимназията в Бронкс, Ню Йорк. По-късно Саклър печели наградата Пулицър за драмата си от 1968 „Великата Бяла Надежда“.

Финансирането на филма е осигурено с помощта от семейството и приятелите на Кубрик, като повечето от средствата са предоставени от чичо му, който е собственик на успешен фармацевтичен бизнес. Смята се, че първоначалният бюджет на филма е около $10 000.

  1. Fear and Desire // theguardian.com, 3 февруари 2013. Посетен на 6 ноември 2019.