Страшният съд (Венусти)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Страшният съд
ХудожникМарчело Венусти
Година1549 г.
Техникатемпера върху дърво
Размери188,5 × 145 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Страшният съд“ (на италиански: Giudizio universale) е картина на италианския художник Марчело Венусти от 1549 г. Картината (188,5 х 145 см.) е изложена в Зала 9 на Наионален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е темпера върху дърво.

История[редактиране | редактиране на кода]

За да съхрани в семейната си колекция копие от Страшният съд, дело на Микеланджело Буонароти в Сикстинската капела в Рим, кардинал Алесандро Фарнезе поръчва на художника Марчело Венусти да изработи копие. То е завършено през 1549 г., само 8 години след оригинала. Картината пристига в Неапол в края на 18 век, като част от Колекция „Фарнезе“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В тази картина се вижда как е изглеждала истинската фреска „Страшният съд“ на Микеланджело, тъй като това е един от основните документи за това каква е била фреската на Микеланджело преди диктатите, наложени от Трентския събор през 1564 г., принудили Даниеле да Волтера да покрие голите сцени. Това действие става известно като Кампания „Смокиново листо‟.

Работата на Венусти, макар и вярна с оригинала, има малко изменение в сцената на Христовия съд, където славата на ангелите се вмъква като противоположност на изолираността при Микеланджело.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Mariella Utili e Barbara Maria Savy, Museo di Capodimonte – La Galleria Farnese: dipinti italiani, Napoli, Electa Editore, 1999, ISBN 978-88-435-8618-9.
  • Mario Sapio, Il Museo di Capodimonte, Napoli, Arte'm, 2012. ISBN 978-88-569-0303-4
  • Touring Club Italiano, Museo di Capodimonte, Milano, Touring Club Editore, 2012. ISBN 978-88-365-2577-5
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Giudizio universale (Venusti) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​