Стрелба на подавление

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Американски морски пехотинци водят стрелба на подавление от карабини M4, докато един от тях води визуално наблюдение (Рамади, Ирак, 2006)

Стрелба на подавяне – тактически прийом в съвременния общовойскови бой, който се заключава в огнево въздействие върху противника така, че той за кратко да бъде лишен от боеспособността си, да се затрудни видимостта му на бойното поле и да се дезорганизират координацията и управлението му. Използва се за развитие на атаката или при преместване.

Използване и организация[редактиране | редактиране на кода]

В класическия сценарии на бойното стълкновение, стрелба на подавяне се препоръчва при атака на отбранителния боен ред на противника и се осъществява с воденето на картечно-артилерийски огън по неговите позиции. Стрелбата на подавяне може да се осигурява или от придадените средства за огнева поддръжка (артилерия, РСЗО, танкове и т.н.), или от определена част от настъпващите войски така, че другите части да имат възможност да се придвижат до позициите на противника и да го лиши от преимуществата на собствената му отбранителна система.

Като правило, стрелбата на подавяне не се води срещу противник заел подготвени в инженерно отношение позиции (окопан). Такава стрелба не води до съществени загуби на противника, но временно оказва силен деморализиращ ефект, затруднява управлението и значително снижава ефективността на ответния огън. Т.е., използването на стрелбата на подавяне придобива смисъл само в тези ситуации, когато е възможно извличането на ефект от нея[1].

В масовата култура[редактиране | редактиране на кода]

Стрелба на подавление се реализира като боен компонент в някои тактически компютърни игри, например Jagged Alliance 2 (с мод v1.13) и Бригада Е5: Нов алианс.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Огонь на подавление“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.