Стрелци (Русия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Стрелци.

Стрелци

Стрелци (на руски: стрельцы́) са били елитна войскова част в Русия в периода XVI-XVIII век. Били са въоръжени с огнестрелно оръжие и са били първата професионална пехотна войска в Русия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основани са през 1550 от Иван Грозни. Първоначално се състояли от 3000 души, разделени на 6 приказа (отряда), всеки от по 500 войника. Началниците на всеки приказ, както и стотниците били избирани сред аристокрацията, главно болярски синове. Бойното им кръщение станала Обсадата на Казан през 1552. След това те участвали във всеки военен конфликт, а в мирно време изпълнявали функциите на полицаи и пожарникари в градовете, където били разквартирувани.

В началото на XVII век, числеността им била около 20 000, от които 10 000 в Москва, а през 1680 броят им нараснал до 55 000. В последните години от съществуването си, стрелците започнали активно да се намесват в политическия живот на Русия. Били вдигнати и два бунта (през 1682 и 1698), което в крайна сметка принуждава император Петър I да взема решение за тяхното разпускане.

Униформа и въоръжение[редактиране | редактиране на кода]

Основното въоръжение на стрелците било аркебуз или мускет, бердиш (вид къса алебарда, която помагала да се подпира оръжието при стрелба) и сабя.

Униформата се състояла от кафтан, кожени шапки, панталони и ботуши, по чийто цвят можело да се разбере към кой полк принадлежи стрелеца.