Стремски пролом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стремски пролом
Bulgaria location map.svg
42.4983° с. ш. 24.8419° и. д.
Стремски пролом
Стремски пролом
Г. К.: 42° 29' 54'' N, 24° 50' 31'' E
Тип на обекта: пролом
Данни
Надм. височина: 262 m
държава: България
река: Стряма

Стремският пролом (също Чукурлийски или Химитлийски пролом) е пролом на река Стряма в Южна България, между Същинска Средна гора на запад Сърнена Средна гора на изток, в Община Карлово и Община Калояново, област Пловдив. Свързва най-югоизточната част на Карловскота котловина на север с Горнотракийската низина на юг. Алтернативното име Чукурлийски идва от старото име на село Песнопой – Чукурлии, а Химитлийски от старото име на близкото село Иван Вазово – Химитли.

Проломът е с дължина около 3 km, а средната му надморската височина е около 262 m. Той е широк (2,5 – 3 km) и е всечен в гранитни скали. Образуван е през неоген-кватернера от ерозионната дейност на река Стряма. Има, общо взето, стръмни и безлесни склонове.

Започва на около 2 km южно от град Баня, при устието на Бяла река (ляв приток на Стряма) на 270 m н.в. и се насочва на юг-югозапад. Завършва на около 1 km източно от село Песнопой, в северната част на Горнотракийската низина на 254 m н.в. В южния край на пролома от Стряма чрез бифуркация се отделя река Дългата вада.

По целия десен (западен) долинен склон преминава участък от трасето на жп линията ПловдивКарлово.

До построяването на новия, директен път от село Песнопой до град Баня през ниска седловина в най-източната част на Същинска Средна гора старият път от Пловдив за Карлово е преминавал по целия ляв (източен) долинен склон на пролома. Сега този път е изоставен и се използва основно за нуждите на селското и горско стопанство и като туристически маршрут.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]