Стремци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стремци
Панорамен изглед към селото, 2011 г.
Панорамен изглед към селото, 2011 г.
Общи данни
Население819 души[1] (15 март 2024 г.)
83,5 души/km²
Землище9,815 km²
Надм. височина321 m
Пощ. код6680
Тел. код03622
МПС кодК
ЕКАТТЕ69852
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кърджали
Ерол Мюмюн
(ДПС; 2023)
Кметство
   кмет
Стремци
Кямил Кямил
(ДПС)
Стремци в Общомедия

Стремци е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Стремци се намира в планински район, разстоянието на селото до най-близкия областен град е 12 км.

История[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Преобладаваща част от населението се занимава със земеделие. В селото има шивашки цех, няколко ресторанта и магазини за хранителни стоки. Работата в чужбина е основният източник на доходи за младите семейства. Кметството е с работно време от 08.00 часа до 17.00 Има ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с над 180 деца, Поща, Бензиностанция, Най – модерната спортна зала в област Кърджали.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На 7 километра от с. Стремци се намира археологическият средновековен комплекс Перперикон, който е част от стоте национални туристически обекта. В района на селото се намират и античните златни рудници, които са обект на археологични проучвания от месец октомври 2018 г. До рудниците се стига през центъра на селото, и после по черен път. Хълмът Хисар тепе е буквално издълбан от древните шахти, комини и места за кариерен добив. Археологическите находки, сред които и парчета от керамични съдове от III-IV век на Римската епоха и XII-XIII век на Византийското средновековие доказват, че мината е била разработена по време на Римската епоха и после изоставена. Но през средните векове тя е била отново възстановена, а добивът на злато – подновен. В рудника са достъпни около половин километър галерии, запазени са и десетина входа.

При съвременните изследвания на почвата край входовете на галериите и шахтите, във взетите проби са били намерени множество зърна от самородно злато. Във всяка проба са били открити от 20 до 135 зърна от злато с размери от 0.05 до 1 мм.

Наблизо са и Каменните гъби, известни още с името Скални гъби, който е част от стоте национални туристически обекта за природна забележителност.

Читалище „Огнище 1944“ в с. Стремци се превърна в средище за културна дейност не само в селото, но и в региона. Основано през далечната 1944 г., НЧ „Огнище 1944“ и днес продължава да е център, в който децата и будните хора с много голям ентусиазъм насищат своята жажда за просвета и култура. Читалището отваря прозореца към световната литература, развива песенното и танцовото богатство на българското и турското изкуство.

Председател на читалището от 2018 г. е Бюлент Джелил, а като читалищен секретар от 2018 г. е назначена Йълдъз Юсуф.

В последните години много хора поради едни или други причини не могат да си купят книги. За радост читалището с участие в проекти успява да осигури средства за закупуване на нови книги. Библиотеката разполага с около 9000 тома литература. Това показва, че тя е любимо място за учениците и редовните читатели, които могат да намерят нови заглавия в книгоиздаването. С участието си в програмата „Глоб@лни библиотеки“ през 2009 г. и одобряването на проекта читалището разполага с библиотечен информационен център, в който има три компютъра, принтер, скенер, мултимедия и екран. Така библиотеката се превърна в информационен и обществен център, където жителите на село Стремци и от района получават безплатен достъп до интернет.

Голямо разнообразие в живота на селото внася и издаваният от читалището вестник „Огнище“, основан през 2010 г. от клуб „Млад журналист“ с ръководител Петър Рашков. Това е единственият професионален вестник в България, който се издава на български от деца до осми клас в изцяло турско говорещ район.

Към читалището съществуват две танцови групи, група за старинни обичаи, кръжок по художествено слово, кръжок по драматизация и кръжок по рисуване. Групите и кръжоците участват във всички инициативи на читалището в селото и регион Кърджали, а освен това се изявяват и в много местни, регионални, национални и международни конкурси и фестивали. През 2014 г. читалището отпразнува своя 70-годишен юбилей с богата програма. Тогава беше издадена и книгата „Събрани край огнището“, посветена на дейността на читалището. Автор на книгата е Петър Рашков. Малко читалища в България могат да се похвалят с такава летописна книга.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Населението на с. Стремци е турско и мюсюлманско.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Исмаил Юсеинов-Европейски шампион от „Берлин '70“ и „Катовице '72“, Европейски вицешампион от „Ленинград '76“, Световен вицешампион през 1970 и бронзов медалст от 1971 и 1975 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]