Уличен фитнес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стрийт уъркаут)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стрийт уъркаут в Калафел, Испания
Стрийт уъркаут в Словения

Стрийт уъркаут, стрийт фитнес или уличен фитнес (от англ. Street Workout и Street Fitness) е спорт, включващ силови и гимнастически упражнения на улична площадка. Основните уреди са лост, успоредка и земя, но могат да се извършват упражнения и на халки, т.нар „маймунски лост“ (от англ. Monkey bar), ръкохватки и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стрийт уъркаут води началото си от 2008 година, когато група чернокожи американци решават да създадат свои тренировъчни комплекси, включващи както силови упражнения, така и от гимнастиката на площадка в своя квартал. С течение на времето, този спорт се популяризира чрез видеоклипове в социалните мрежи и започват да се организират тренировъчни събирания и турнири.

Популярност[редактиране | редактиране на кода]

Стрийт уъркаут е популярен в доста страни, но най-вече в САЩ, Русия, Бразилия и на Балканите, в това число и в България. Вече започнаха да се строят все повече площадки с лостове във всички краища на България.

Видове упражнения[редактиране | редактиране на кода]

Стрийт уъркаутът се съдържа от „базови“ елементи, „динамика“ и фрийстайл/комбинирани елементи (от англ. freestyle– свободен стил). Базовите упражнения изискват сила, издръжливост и експлозивност, като например набирания с подхват и надхват (набирания в предна и задна везна), кофички, лицеви опори (лицеви в планч), вдигане на краката на L-sit, V-sit, I-sit, коремни възлизания и други. Фрийстайл упражненията са тези, които изискват повече издръжливост и атрактивност, отколкото сила. По-известни силови елементи са силово възлизане, предна везна, задна везна, страдъл планч, фул планч, малтийз планч (планчовете включват много разновидни хватове), Станчев малтийз (самолет Станчев, на името на своя създател – Йордан Станчев), планч на една ръка, хефесто, хюмън флаг, флаг на една ръка, хендстенд (стойка), холоубек (hollow-back), преси от планч на стойка, набирания на везни (предна и задна) и др. А известни елементи от динамиката са 360 над лоста, 360 под лоста, 540, 720, 900, слънце, джинджър флип, скин дъ кеч, смъртно чод лоста, смъртно над лоста и други.

Street Workout в България[редактиране | редактиране на кода]

В България Street Workout набира все по-голяма популярност. В почти всеки град ежегодно се провежда поне един турнир, а по площадките се организират масови тренировки, насочени с цел да се включат още желаещи.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

По традиция хората, занимаващи се със Street Workout, избягват да употребяват цигари и алкохол, рядко прибягват и до насилие. Повечето, които тренират, използват за мотивация музика, най-често от стилове като рап, дъбстеп, трап, рок, метъл и др. Street Workout е единственият спорт, в който няма възрастови или полови ограничения, въпреки че на повечето турнири участниците се разпределят по категории според тегло, възраст и пол. Спортът развива бицепса, трицепса, раменете, гърба и коремните мускули на практикуващия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]