Стрийт уъркаут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стрийт уъркаут в Калафел, Испания
Стрийт уъркаут в Словения

Стрийт уъркаут, стрийт фитнес или уличен фитнес (от англ. Street Workout и Street Fitness) е спорт, включващ силови и гимнастически упражнения на улична площадка. Основните уреди са лост, успоредка и земя, но могат да се извършват упражнения и на халки, т. нар „маймунски лост“ (от англ. Monkey bar), ръкохватки и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стрийт уъркаут води началото си от 2008 година, когато група чернокожи американци решават да създадат свои тренировъчни комплекси, включващи както силови упражнения, така и от гимнастиката на площадка в своя квартал. С течение на времето, този спорт се популяризира чрез видеоклипове в социалните мрежи и започват да се организират тренировъчни събирания и турнири.

Популярност[редактиране | редактиране на кода]

Стрийт уъркаут е популярен в доста страни, но най-вече в САЩ, Русия и на Балканите, в това число и в България.

Видове упражнения[редактиране | редактиране на кода]

Стрийт уъркаутът се съдържа от „базови“ елементи, „динамика“ и фрийстайл/комбинирани елементи (от англ. freestyle– свободен стил). Базовите упражнения изискват сила, издръжливост и експлозивност, като например набирания с подхват и надхват (набирания в предна и задна везна), кофички, лицеви опори (лицеви в планч), вдигане на краката на L-sit, V-sit, I-sit, коремни възлизания и други. Фрийстайл упражненията са тези, които изискват повече издръжливост и атрактивност, отколкото сила. По-известни силови елементи са силово възлизане, предна везна, задна везна, страдъл планч, фул планч, малтийз планч (планчовете включват много разновидни хватове), Станчев малтийз (самолет Станчев), планч на една ръка, хефесто, хюмън флаг, флаг на една ръка, хендстенд (стойка), холоубек (hollow-back), преси от планч на стойка и др. А известни елементи от динамиката са 360 над лоста, 360 под лоста, 540, 720, 900, слънце, джинджър флип, скин дъ кеч и други.

Street Workout в България[редактиране | редактиране на кода]

В България Street Workout набира все по-голяма популярност. В почти всеки град ежегодно се провежда поне един турнир, а по площадките се организират масови тренировки, насочени с цел да се включат още желаещи.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

По традиция хората, занимаващи се със Street Workout, избягват да употребяват цигари и алкохол. Повечето, които тренират, използват за мотивация музика, най-често от стилове като рап, дъбстеп, трап, рок, метъл и др. Street Workout е единственият спорт, в който няма възрастови или полови ограничения, въпреки че на повечето турнири участниците се разпределят по категории според тегло, възраст и пол.