Клещи заголвачки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стрипващи клещи)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Клещи заголвачки

Клещи заголвачки, в практиката наричани още клещи зачиствачки или стрипващи клещи, (на английски: wire stripper), са електромонтажен инструмент, вид клещи като специализиран инструмент за премахване изолацията на кабели и проводници. [1] Целта е да се свали изолацията от определена монтажна контактна дължина, без да се пререже проводника или наруши сечението му, с което да се намали надеждността на електрическата връзка.

Начин на работа[редактиране | редактиране на кода]

Centroinstrument 0501.JPG

И малки повреди на проводника могат да влошат качеството и надеждността на работа на електрическото съединение. Особено при многожилен проводник трябва да се внимава да не се повреди някоя от съставните жички.

Много електротехници изпълняват тази операция, като използват нож или клещи секачки за зачистване, но това изисква опит и внимание. За отстраняването на общата изолация на многожилни проводници се използват различен вид инструменти.

Клещи заголвачки за единичен проводник[редактиране | редактиране на кода]

KNIPEX 1422160.JPG

Клещите заголвачки имат отрязващи ножове с кръгли или V-образни отвори, които не се затварят напълно:

  • Затварянето на отрязващите ножове се регулира с настроечен винт.
  • Някои модели имат повече отвори с възможност без настройка да се зачиства електрически кабел или проводник с различни диаметри.

При затварянето на клещите се затварят ножовете, отрязва се частично изолацията на проводника и след това се издърпва прерязаната изолация частично или напълно.

Термични клещи заголвачки[редактиране | редактиране на кода]

Thermal Wire Stripper (hot wire end).JPG

Термичните стрипващи клещи работят по същия начин като обикновените, с тази разлика че ножовете се нагряват, стопяват изолацията без да повреждат проводника. Същото може да се извърши и с лазер, който отрязва изолацията.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]