Судетска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Судетската област върху картата на Чехия

Судетска област (Судетенланд, на немски: Sudetenland; на чешки: Sudety или pohraniční území, на полски: Kraj Sudetów) е название, използвано от 1938 – 1945, за регион, населяван предимно от Судетски немци (на немски: Sudetendeutsche, на чешки: sudetští Němci, на полски: Niemcy Sudeccy) в различни части на Чехия (Бохемия, Моравия и част от Силезия). (Обхваща само региона, включващ планинската верига Судети). От 19181938 и след 1945 година регионът е част от Чехословакия (след 1993 от Чешката република) и малка част в Полша.

История[редактиране | редактиране на кода]

Областите, включващи се в състава на Судетите, никога не формират единна историческа област, която да се разграничава от историята на Бохемия, до 19 век с появата на понятието национализъм.

Ранен произход[редактиране | редактиране на кода]

В периода на Късното Средновековие регионът бил разположен по планинската граница на Кралство Бохемия, където през Великото преселение на народите се заселва главно от западните славянски чехи. На запад от планините на Бохемия, чешките земи граничели с херцогствата Бавария и Франкония. При походите си средновековните германски херцогства се установили в прилежащите австрийски земи-на юг от Чешко-Моравското възвишение и северния регион на Майсен. В хода на немската експанзия, немски заселници от ХІІІ век също са преместени в горната част на региона Лужица и херцогство Силезия-северната част на Судетските планини.

Още след втората половина на 13 век, тези бохемски гранични региони, биват заселени от етнически германци, които са поканени лично от бохемските крале от династията Пршемисловци – особено от Отокар II (1253 – 1278) и Вацлав II (1278 – 1305).

След падането от власт на династията на Пршемисловци през 1306 г., аристокрацията на Бохемия издига на власт крал Йоан Люксембургски, чийто син - крал Карл ІV, бива избран за император на Римската империя през 1355 г. Той добавя към територията на Бохемия земите на Лужица, които след това са заселени изцяло от германско население. По време на неговото управление Бохемия достига своя политически и териториален апогей.

В хълмистите гранични региони германското заселници осъществяват голямо производство на стъкло. Положението на германското население се утежнява от Хуситските войни (1419 – 1434), въпреки че сред хуситските въстаници е имало и германци.

Дотогава германците до голяма степен се заселват в хълмистите бохемски гранични региони, както и градовете в низините;баварците се заселват в Южна Бохемия и Южното Поморавие, в Бърно, Чешка Будейовица и Западна Бохемия – в Пилзенския регион; франконците се заселват в Жатец; а санксонците в Северна Бохемия.

През 1618 борбата за бохемския трон се превръща в Тридесетгодишната война, опустошила чешките земи и довела до изгонването на протестантското благородничество. Под обновената конституция от 1627 чешкият е обявен за официален език на кралството, макар че немският, чиято роля се увеличила, и латинският, се ползвали от аристократите. Независимо от това германското културно влияние нарасна силно през епохата на Просвещението и Ваймарския класицизъм.

От друга страна, в хода на Романтизма се заражда национално движение, под формата на Австросвавянска идеология, разработена от чешки политици като Франтишек Палацки и Пан-германски активисти.

Конфликтите между чешки и германски националисти се появяват през 19 век, например в революциите от 1848 г.: докато немско-говорящото население на Бохемия и Моравия иска да участва в изграждането на немска национална държава, чешко-говорящото население настоява за опазване на Бохемия от такива планове. Бохемия остава част от Австрийската империя и Австро-Унгария до разгрома си след Първата световна война.

Първата световна война и последиците от нея[редактиране | редактиране на кода]

Етнически състав в Австро-Унгария, 1911 г. Регионите с германско мнозинство в розово, с чешко – в синьо.

По време на Първата световна война, в Судетите процентът на жертви е по-висок от повечето други немскоговорящите области на Австро-Унгария и е надвишен само от германските – Южна Моравия и Каринтия.Тридесет и четири от всеки 1000 жители са били убити.

След Първата световна война, Австро-Унгария се разпадна. Късно през октомври 1918 г.,за независима държава е обявена Чехословашка държава, състояща се от земите на Бохемското царство и области, принадлежащи към Кралство Унгария.

Въпреки това Судетската област остава в новосъздадената Чехословакия, мултиетническа държава на няколко страни: чехи, немци, словаци, унгарци, поляци. На 20 септември 1918 г., правителството в Прага иска мнението на САЩ за Судетите. Президентът Удроу Уилсън изпраща посланик Арчибалд Кулидж в Чехословакия. След като Кулидж става свидетел на демонстрации судетските немци, Кулидж предлага възможността за преотстъпване на някои немскоговорящите части на Бохемия на Германия (Cheb) и Австрия (Южна Моравия и Южна Бохемия) . Той също така настоява, че германските населени райони на Западна и Северна Бохемия да останат в рамките на Чехословакия. Въпреки това, американската делегация на преговорите в Париж, начело с Алън Дълес, подчертава искането за запазване на единството на чешките земи, и така решава да не изпълни предложението на Кулидж.

Бяха създадени четири регионални правителствени единици: Немска Бохемия (Deutschböhmen), райони на Северна и Западна Бохемия; Провинция Судетите, регионите на Северна Моравия и австрийска Силезия; Бохемски планински Регион (Böhmerwaldgau), района на планинска Бохемия / Южна Бохемия; обявен за квартал на съществуващата австрийската провинция Горна Австрия; Германска Южна Моравия (Deutschsüdmähren), обявена за област на съществуващата австрийска земя Долна Австрия; Американската комисия на мирната конференция в Париж излиза с декларация, която дава единодушна подкрепа за „единство на чешките земи“ По-специално декларацията заявява: Комисията беше ... единодушна в препоръката си, че отделянето на всички области, населени от немско-бохеми не само ще изложи Чехословакия до големи опасности, но също така създаде големи трудности за самите германците. Единственото практично решение е да включи тези германци в Чехословакия.

Няколко германски малцинства в Моравия, включително германското населението в Бърно и Оломоуц също се опитват да обявят своя съюз с германска Австрия, но не успяват.

Чехите не приемат стремежите на Судетските германци и изискват включването на Судетската област в своята държава (въпреки присъствието на повече от 90% на етнически германци в областта, вследствие на което се стига до наличието на 23,4% германско население в цяла Чехословакия ), на основание, че те винаги са били част от чешките земи. Договорът от Сен Жермен през 1919 г. потвърждава включването на немскоговорящите територии в рамките на Чехословакия.

Въпреки това, през следващите две десетилетия, някои германци в Судетите продължават да се борят за отделяне на немските населени райони от Чехословакия.

В рамките на Чехословашката република (1918 – 1938)[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяване на населението от февруари 1921 г., 3,123,000 германци са живели в Чехословакия – 23,4% от общото население. Противоречията между чехите и германското малцинство (което представлява мнозинство в областите на Судетите), се били забавени през 1920-те, но се засили през 1930.

По време на Голямата депресия, най-вече планинските райони, населени от германското малцинство, заедно с други периферни райони на Чехословакия, били силно засегнати от икономическата депресия - повече от вътрешните райони на страната. За разлика от по-слабо развитите региони (Рутения, Моравска Влахия), Судетите, имали висока концентрация на уязвими експортно зависими отрасли (като стъклени произведения, текстилната промишленост, производство на хартия и играчки ). Шестдесет процента от бижутерийната и стъкларската промишленост се намира в Судетите, 69% от служителите в този сектор са германци, а 95% от бижутерия и 78% на други изделия от стъкло, произведени за износ. Секторът за производство на стъкло е бил засегнат от намалена покупателна способност, а също и от защитните мерки в други страни и много германски работници загубват работата си.

Високата безработица прави хората по-отворени към популистки и екстремистки движения (комунизъм, фашизъм и немски иредентизъм). В тези години германските националисти, а по-късно судетско-немската партия с радикалните искания придобиват огромна популярност сред германците в Чехословакия.

Анексия на Судетите от нацистка Германия[редактиране | редактиране на кода]

Судетската криза[редактиране | редактиране на кода]

Увеличаването на агресивността на Хитлер кара чехословашката армия да изгради обширни чехословашки гранични укрепления, чиито строеж започва през 1936 г., за да защити проблемния регион на границата.

Веднага след Аншлуса на Австрия в Третия райх през март 1938 г., Хитлер се обявява в защита на етническите германци, живеещи в Чехословакия, и предизвика „Судетската криза“. През следващия месец, Судетските нацисти, водени от Конрад Хенлайн, агитират за създаването на автономия. На 24 април 1938 г. СНП обявява програма (Karlsbader), която в своите осем точки изисква пълно равенство между судетските немци и чешкия народ. На 30 юни 1938 г. правителството приема тези искания.

През август, британския министър-председател Невил Чембърлейн, праща лорд Рънсиман в Чехословакия, за да се види дали той може да разреши спора между правителството на Чехословакия и немците в Судетите. Първия ден лорд Рънсиман се среща с президента Бенеш и министър-председателят Милан Ходжа, както и със судетските немци от партията на Хенлайн.

Пълен отчет на своя доклад, включително резюмета на заключенията на срещите си с различните страни, което той направи лично в Министерския съвет, при завръщането си във Великобритания лорд Рънсиман се намира в документа CC 39, (38).Той изразява тъга, че не може да се постигне споразумение между различните страни, но той се съгласява с лорд Халифакс,че важното е спечеленото време. Той докладва за положението на германците в Судетите, а той дава подробности за четири плана, който биват предложени, за справяне с кризата. Четирите плана са: Прехвърляне на Судетите на Райха; провеждане плебисцит относно трансфера на Судетите на Райха, организиране четири силни конференции по въпроса, и да създаване на федерална Чехословакия.

В доклада си лорд Рънсиман казва, че големите центрове на опозицията са били в Егер и Асч, в северозападния ъгъл на Бохемия, където има около 800 000 германци и много малко други. Той каза, че прехвърлянето на тези области в Германия почти със сигурност ще бъде нещо добро; Въпреки това, той добавя, че чехословашката армия със сигурност ще се противопоставят на това силно, и че д-р Бенеш е казал, че Чехословакия ще се бори вместо да приеме .

Католическа служба в град Соколов, за чешки полицаи убити в престрелка с въоръжена група на судетски немци.
Карта на Судетите като район (gau) в райха.
Етнически германци в град Хеб поздравяват Хитлер, след преминаването му на границата с чешките судети през 1938 г.
Младежи от про-нацисткия паравоенен Sudetendeutsches Freikorps (Судетски немски доброволчески корпус) в град Хеб.

Британският министър-председател Невил Чембърлейн се срещна с Адолф Хитлер на 15 септември и се съгласява на преотстъпване на Судетите. Три дни по-късно, френският министър-председател Едуар Даладие прави същото. Чехословашки представител не е бил поканен на тези дискусии.

Чембърлейн се среща с Хитлер в Годесберг на 22 септември, за да потвърди споразуменията. Хитлер обаче, с цел да използва кризата като претекст за война, сега изисква не само анексирането на Судетите, но и непосредствена военна окупация на териториите, като чехословашката армия няма да има време да адаптира своите отбранителни мерки по новите граници. Като решение италиански диктатор Бенито Мусолини предлага свикване на конференция на най-високо равнище в Мюнхен и на 29 септември, Хитлер, Даладие и Чембърлейн се срещат и приемат предложението на Мусолини (всъщност, изготвен от Херман Гьоринг) и подписват Мюнхенското споразумение, с което се предприема незабавната окупацията на Судетите. Чехословашкото правителство, макар че не е страна по преговорите обещава да се придържа към споразумението (30 септември).

Между 1 и 10 октомври 1938 г. Судетите са присъединени към Германия. Чешката част на Чехословакия впоследствие бива нападната от Германия през март 1939 г. с цел да бъде включена и тя в състава и. Останалата част се превръща в Протекторат Бохемия и Моравия. Частта Словакия обявява своята независимост от Чехословакия, превръщайки се в Словашка република-сателитна държава и съюзник на нацистка Германия.

Частта от външната граница е нападната и приложена от Полша.

Судетската област като част от нацистка Германия[редактиране | редактиране на кода]

Судетите първоначално са поставени под военна администрация, с генерал Вилхелм Кайтел като военен губернатор. На 21 октомври 1938 г., приложените територии биват разединени, като южните части биват включени в съседната Reichsgaue Oberdonau и Niederdonau.

Северните и западните части са реорганизирани като Судетите на Reichsgau, с град на Reichenberg, (дн. Либерец), създадена като нейна столица. Судетската област се състои от три политически области: в Егер (с Karlsbad, като капитал), Aussig (Aussig) и Опава(Troppau).

Малко след анексирането, евреите, които живеят в Судетите биват широко преследвани. Както навсякъде в Германия, много синагоги са подпалени и многобройните водещи евреи са изпратени в концентрационни лагери. В по-късните години, нацистите са транспортирали до 300 000 чешки и словашки евреи в концентрационни лагери, където много от тях са избити или са умрели. Освен евреите и чехите на преследване са подложени и германските социалисти, комунисти и пацифисти. Някои от германските социалисти избягали от Судетите през Прага и Лондон в други страни.

Въпреки това, на 4 декември 1938 г. има избори в Судетската област, в която 97.32% от възрастното население гласува за нацистката партия (NSDAP). Около половин милион судетски германци се присъединяват към нацистката партия, което е 17,34% от общия германското население в Судетската област (, средната на NSDAP членство участие в нацистка Германия е само 7,85% през 1944 г.). Това означава, Судетите е един от най-про-нацистки региони на Третия райх. Благодарение на познанията си на чешки език, много судетски немци са били заети в администрацията на етнически чешкия протекторат Бохемия и Моравия, както и в нацистки организации (Гестапо и др.). Най-забележителен е Карл Херман Франк: СС и генерал от полицията и държавният секретар в протектората.

Експулсирането и презаселване след Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

След края на Втората световна война, на Потсдамската конференция през 1945 г. се определя, че Судетската област ще трябва да бъде върната на Чехословакия. Като следствие от огромната враждебност срещу всички германци, които са израсли в Чехословакия заради нацистки поведение, по-голямата част от германците са изгонени (докато съответното Чехословашко законодателството, предвидено за останалите германци, които са били в състояние да докажат своята анти-нацистки принадлежност). Броят на изгонените германците в ранната фаза (пролет-лято 1945) е бил около 500 000 души. На останалите германците им е позволено да останат в Чехословакия.

Много от германците, които останаха в Чехословакия, по-късно емигрират в Западна Германия (над 100 000).Тъй като германското население е прехвърлено в Германия, Судетските земи са заселени най-вече от чехите, но също и от други националности на Чехословакия: словаци, гърци (при пристигането си в навечерието на гръцката гражданска война 1946 – 49), цигани и унгарците. Някои области – като част от Чешка Силезия, Моравската погранична зона, югозападната част на Бохемия (Šumava гора), западната и северната части на Бохемия – останават обезлюдени за дълго поради стратегически причини или просто поради липса на развитие. Освен това, преди създаването на Желязната завеса (с помощта на инженер оборудване) през 1952 – 55, т. нар. „забранена зона“ е създадена на 2 км от границата, в която няма цивилни граждани които могат да пребивават. По-широкият регион, или съществуващата „гранична зона“, до 12 км от границата, в които няма „нелоялни“ или „заподозряни“, цивилни граждани могат да пребивават или работят. Така, например, цялата AS-Bulge попада в граничната зона. Това състояние остава до 1989 година.

В преброяването от 2001 г., около 40,000 души в Чешката република твърдят, че са с немски етническа принадлежност.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sudetenland“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.