Суисеи (космически апарат)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Суисеи
Суисеи
Апаратът Суисеи
Общи данни
Основни изпълнители JAXA
Тип автоматичен
Основни цели полет краи Халеевата комета
Дата на изстрелване 7 януари 1985 г.
Учиноура
Стартова установка M-3SII-1
Маса 139,5 kg
Орбита/траектория хелиоцентрична
Продължителност до 20 август, 1992
Уебстраница www.isas.ac.jp/e/enterp/missions/complate/suisei.shtml
Оборудване
* CCD
  • UV камера
  • Слъчнчеви сензори

Суисеи (на японски: すいせい) е автоматичен космически апарат, разработен от Японската агенция за аерокосмически изследвания.

Част е от Халеевата армада заедно със Сакигаке, Съветско/Френския Вега, апарата на ЕКА Джото и американския ICE, конструиран да изследва Халеевата комета при преминаването ѝ през вътрешната Слънчева система през 1986.

Характеристика на космическия апарат[редактиране | редактиране на кода]

Суисеи е идентичен по конструкция и форма със Сакигаке, но носи различни уреди, като CCD UV камера и инструмент за засичане на слънчевия вятър.

Основната цел на мисията е да направи ултравиолетови снимки на водородната корона 30 дни преди и след преминаването на Халеевата комета през еклиптиката. Параметрите на слънчевия вятър са измерени за много по-продължителен период от време. Хидразиновите бутала са използвани за контролиране на скоростта и положението на апарата. Слънчевите сензори служат също за контрол на Суисеи.

Изстрелване и среща с кометата[редактиране | редактиране на кода]

Суисеи е изстрелян на 18 август 1985 с установката M-3SII-1 от космодрума Ухинура. Пратен е, за да пресече пътя на Халеевата комета при преминаването ѝ във вътрешната Слънчева система, след което космическият апарат ще остане в хелиоцентрична орбита за по-късно използване, докато все още е в изправност.

Суисеи започва ултравиолетови наблюдения върху кометата през ноември 1985, като изпраща по 6 изображения на ден. Апаратът се среща с кометата на 8 март 1986 г. на разстояние 151 000 km.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]