Сюлейман шах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сулейман Шах)
Сюлейман Шах
سلیمان شاه
Роден
около 1167 г.
Починал
около 1227 г. (60 г.)

Религияислям
Семейство
ДецаЕртугрул Гази
Сюлейман Шах в Общомедия

Сюлейман шах (на турски: Süleyman Şah – Süleyman bin Kaya Alp; 1178 – 1227[1]) традиционно се е смятал за дядо на Осман I и баща на Ертогрул, за син на Кайъ Алп, който е родоначалник на водачите на племенния съюз кайъ и на Османската империя. Така също Сюлейман шах често е наричан и брат на Ертогрул: „Сюлейман шах, братът на Ертогрул бей, поискал да се измие в Ефрат. Докато се миел, потънал (удавил се) и е погребан под крепостта Джабар[2]. Дълги години ръководи племето кайъ, принадлежащо към огузките турци.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1178 г. в град Ерзурум. Води племето си при битките с монголите на Чингиз Хан. През 1214 г. се установява в Източна Анадола. През 1227 г. умира при поход към река Ефрат. Следващия ръководител на племето кайъ е синът на Сюлейман шах – Ертугрул Гази. Сюлейман шах е погребан в т. нар. Гробница на Сюлейман шах.

Възможно бащинство[редактиране | редактиране на кода]

В османската историография още от самото началоа нямало единно мнение по въпроса кой е баща на Ертогрул. Въпреки че част от хронистите – Ашик Паша-оглу (поч. 1484 г.), Оруч бен Адил (поч. през 16 век), Мехмед Нешри (поч. 1520 г.) – сочат Сюлейман шах, съществувала и алтернативна гледна точка. Ахмеди (1334 – 1413), Караманлъ Мехмед паша (поч. 1481 г.) и Енвери (поч. през 16. век) са смятали, че баща на Ертогрул е Гюндуз Алп[3][4].

Днес се смята за доказано, че баща на Ертогрул е бил Гюндуз Алп. Намерена е монета с надпис „Осман б. Ертогрул б. Гюндуз Алп“[3][4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сулейман Шах“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​