Султан Ал Сауд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Султан Ал Сауд
Sultan Salman Al-Saud.jpg
Саудитски астронавт
Националност арабин
Статус пенсиониран
Роден 27 юни 1956
Рияд, Саудитска Арабия
Друга професия летец
Сегашна професия специалист по полезни товари
Звание полковник от ВВС на С. Арабия
Престой в космоса 7 денонощия 1 час 39 мин 34 сек
Селекция Група С. Арабия (1985)
Мисии STS-51G
Емблема на мисията Sts-51-g-patch.png
Пенсиониране 24 юни 1985

Султан бин Салман бин Абдулазис Ал Сауд (на арабски: سلطان بن سلمان بن عبد العزيز آل سعود) е саудитски военен летец, астронавт, обществен и политически деец.

Той е първият летял в космоса поданик на Саудитска Арабия, представител на Арабския свят, мюсюлманин.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Ал Сауд е член на саудитската кралска фамилия, син на Салман бен Абдул Азис. Той е внук на основателя на кралство Саудитска Арабия — крал Абдул Азис бин Сауд. Следователно е племенник на 4-та следващи крале (Сауд, Фейсал, Халид и Фахд) и днешния крал Абдула бин Абдул Азис. (Имената им в различните източници могат да имат малки различия.)

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Al-saud.jpg

Роден е на 27 юни 1956 г. в Рияд, Саудитска Арабия. Завършва средно образованиое в родния си град. Учи в Университета в Сиракуз, САЩ, където получава магистърска степен.

През 1982 г. е назначен като изследовател в катедра "Международни отношения" на Министерство на информацията на Саудитска Арабия. Работата му е свързана с употребата на изкуствени спътници за получаване на информация от тях за Саудитска Арабия.

През 1984 г. той е бил заместник-ръководител на Саудитска делегация на XXIII летни олимпийски игри в Лос Анджелис. През същата година е назначен за изпълнителен директор на създадения в Министерството на информацията на Саудитска Арабия Рекламен отдел. Отговорен за развитието на търговско телевизионно излъчване в Саудитска Арабия.

От 17 до 26 юни 1985 г. участва в космически полет със совалката "Дискавъри", мисия STS-51G като специалист по полезни товари. Той представлява арабската косическа организация Arabsat и отговаря за изстрелването на спътника Arabsat-1B. През същата година е повишен в звание подполковник и ВВС квалификация пилот на няколко военни и граждански самолети.

Екипажът на мисия STS-51G

През 1989 г. (и по-късно през 1992 г.) е избран за председател на Саудитската благотворителна организация за деца с увреждания. Оглавява Съвета на настоятелите на социално-изследователския център на хора с увреждания.

През 1991 г. е избран за почетен председател на Саудитското компютърно общество, а през 1993 г. - на Асоциацията Ал Umran - сдружение на специалисти по архитектура и жилищно строителство. През април 2000 г. оглавява новосъздаденото Министерство по въпросите на туризма.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]