Суматра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Суматра
Sumatra
Lake-toba.jpg
Тоба – най-голямото езеро на острова
Sumatra Topography.png
Карта на острова
Местоположение Малайски архипелаг
Страна Flag of Indonesia.svg Индонезия
Площ 473000 km²
Население 50 600 000 души (2010)
107 души/km²
Най-висока точка 3800 m н.в.
Часова зона UTC+7
Indonesia relief location map.jpg
0° с. ш. 102° и. д.
Местоположение в Индонезия
Суматра в Общомедия

Суматра (на индонезийски: Sumatra; на малайски: Sumatera, на ачешки: Ruja, Sumatra) е остров в състава на Индонезия[1] и със своята площ от 473 000 km2 е 6-ият по големина остров в света.

География[редактиране | редактиране на кода]

Sumatra.png

Територията на Суматра е с разнообразен релеф – източната, ниска част е заета от низина, като на запад преминава във висока планинска верига, а на юг е наричана Барисан. Тя се простира по протежението на острова от север на юг, има много върхове над 3000 m. Тук има и много действащи вулкани, най-високият от които, Керинчи, е и най-високата точка на острова (3800 m). Поради силно активната вулканична дейност земетръсите в Суматра са чести.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Остров Суматра е покрит с гъсти екваториални гори. Те крият изключително голямо биоразнообразие, това е един от най-богатите на растителни и животински видове региони на планетата. Срещат се над 40 000 вида цветни растения, включително множество орхидеи (по чиито брой на видовете Суматра е сред първите места в света), хищните растения непентеси (хранещи се с насекоми, а някои и с дребни птици), рафлезията Arnoldi (притежаваща най-големите цветове в света – над 1 m) и др.

Типични животни за острова са яванският и суматренският носорог, суматренският тигър, слон, див бивол, мунтжак (лаещ елен), малайска мечка, тапир, орангутан и други маймуни, огромен брой птици (сред които птица-носорог, паун, много пъстри папагали и др.), колосален брой влечуги (сред които 10-метровият малайски мрежест питон, соленоводен крокодил – най-едрото влечуго в света, дълъг 7 m и тежащ над 1000 kg, кралска кобра и др.), земноводните, от които най-интересни са летящите жаби), насекоми (сред които гигантски богомолки, хранещи се с дребни птици, и рекордните над 30 000 вида пеперуди).

История[редактиране | редактиране на кода]

Земите на Суматра са населени преди 50 000 години. Първоначалните му жители били с австрало-меланезийски произход. По-късно тук пристигнали и племена с монголоидни черти от п-в Малака. Първите държавни организации се появяват през IV – V век, а от VIII до XIII век тук процъфтява будистката империя Шривиджая. През XIII век районът е посетен от Марко Поло и арабския пътешественик Ибн Батута, а век по-късно арабски мисионери пренасят тук исляма. Появяват се малки кралства и султанати, от които най-значим е султанатът Ачех в северната част.

През XVI век тук пристигат португалците, а през XVII век на острова основава колонии холандската Остиндийска компания, като до 19 век цяла Индонезия става холандска колония. Някои местни кралства оказват съпротива, като последен пада султанатът Ачех – едва през 1899.

Островът попада и под японска окупация през Втората световна война, а през 1945 г. холандците отново си го връщат, но започва антиколониална съпротива и през 1949 г. става част от независима Индонезия.

На 26 декември 2004 г. северозападният бряг на Суматра, в района на Банда Ачех, е връхлетян от цунами вследствие от земетресение с магнитуд 9 по Рихтер. Бедствието засяга един от най-гъсто заселените райони на острова и отнема живота на повече от 75 000 души.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че водеща религия в Суматра е ислямът, местните островитяни зачитат свои традиции и обществени норми, различни от крайните мюсюлмански. Така например суматренското общество може да се определи повече като матриархално, тъй като сред някои местни народности жените имат много права, не се забулват и съществува голямо уважение към тях. Счита се, че причина за тази не особено разпространена практика в Третия свят е древен култ на местните племена към една върховна богиня-майка. Освен това тук се честват и много езически празници, посветени на анимистични божества, а някои ритуали са с шаманистки, будистки и индуистки произход. Многобройните етноси говорят на различни езици и изпълняват различни ритуали, някои от които се преплитат и в монотеистичните религии.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]