Пикадили (търговска верига)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Супермаркети "Пикадили")
Вижте пояснителната страница за други значения на Пикадили.

„Пикадили“
Индустриятърговия на дребно
Основаване1995 г.
Закриване2017 г.
Брой местоположенияВарна, София

„Пикадили“ е бивша търговска марка на верига супермаркети в България, създадена през 1995 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият супермаркет „Пикадили“, Чаталджа е отворен през 1995 г. във Варна, като до 2009 компанията инвестира и създава още 7 търговски обекта със същата марка в града. През май 2006 отваря врати първият супермаркет извън Варна – в столичния търговско-развлекателен комплекс City Center Sofia, а през юни същата година – и в Mall of Sofia. [1] През август 2006 е открит „Пикадили“ – Изгрев в Бургас, а месец по-късно „Пикадили“ – Сентрал Мол във Велико Търново. Впоследствие са открити филиали на веригата в още няколко града. Компанията също така разработи и „Пикадили Daily“ – разновидност на супермаркетите на веригата с по-малка търговска площ и еквивалент на обикновените квартални магазини.

До 2007 г. собственици на веригата са „Боляри“ АД (80%) и Европейската банка за възстановяване и развитие (20%). Търговската дейност се ръководи от „Пикадили“ ЕАД, собственост на Георги Папуров. В периода от 2007 до 2011 г. собственик на „Пикадили“ е сръбският холдинг „Делта“. От 2011 г. веригата е част от белгийската фирма „Груп Делез“. От началото на 2014 г. веригата е собственост на българското дружество „АП Март“[2], регистрирана на един и същ адрес с "КМБ България" - собственик на представителството на друга верига супермаркети - Карфур. Двете компании обявяват плановете си да създадат съвместно дружество, но това не се случва. В началото на 2014 г. имуществото на Пикадили е заложено срещу кредит в Инвестбанк. Поради необслужване на кредита, Инвестбанк започва процедури по принудително събиране на задълженията и обявяване в несъстоятелност, което слага края на търговската дейност на веригата. [3]

През 2017 г. поетапно са затворени всички магазини на веригата, а „Пикадили“ ЕАД започва процедура на фалит [4] с начална дата призната от съда – края на 2012 г. Така всички последващи прехвърляния на собствеността са признати за юридически нищожни.

Услуги, които са били предлагани[редактиране | редактиране на кода]

Супермаркетите са работели ежедневно, работното време на повечето от тях е било в интервала от 8:00 до 22:00 часа. Изключение е правел филиал „Пикадили София“ – City Center Sofia, работил до 01:00 часа през нощта, както и филиалите „Пикадили“ Варна – Център, „Пикадили Парк" – Варна, „Пикадили Експрес“ Варна – бул. Цар Освободител 31, „Пикадили Експрес“ София – ул. Христо Белчев 7 и „Пикадили Експрес“ София – Младост-1, ул. „Методи Андонов“ 4, които са били денонощни. Всеки един от тях е предлагал достъп и паркинг за автомобили на клиентите си и редица други услуги. Имало е и офиси на банки и застрахователни компании, мобилни оператори, фирми за недвижими имоти, приемни за реклами и обяви, продажба на билети, аптека и оптика, фризьорски, козметични и спортни салони, магазини за цветя, фото-ателиета, ключарско ателие, химическо чистене, видеотека, кафенета.

Търговски марки[редактиране | редактиране на кода]

От 2002 г. „Пикадили“ са предлагали асортимент от хранителни и нехранителни стоки със собствена марка – „Мистър Пикс“ и „Меркато“. С тези марки се предлагали на най-ниска цена и същевременно на най-добро качество различни деликатеси от месо, млечни изделия, салати, безалкохолни напитки, насипно и мляно кафе, варива и ядки, подправки, химия за бита и други. От пролетта на 2010 г. „Пикадили“ е предлагал и още една собствена марка – „Премиа“. Концепцията на тази марка е била същата като при „Меркато“ и „Мистър Пикс“ с тази разлика, че „Премия“ предлагала и топли готови ястия, които се приготвяли на място в почти всички филиали на веригата, с изключение на „Пикадили Експрес“.

Името на кафенетата „Гала кафе“, които се намирали в осем от супермаркетите, също е било марка на веригата. Аптеките също носели името „Пикадили“ и работели от 2002 година в супермаркетите във Варна, Бургас и София всеки ден от 9 до 21 часа[5]. Във всеки супермаркет звучели рекламите, съобщенията и музиката на собственото радио „Пикадили“.

Програма за лоялност[редактиране | редактиране на кода]

„Пикадили“ предлагали участие в „Пикадили клуб“, която била собствена програма за лоялност на клиентите. Всеки един участник получавал магнитна карта с номер и/или име и при всяко пазаруване за всеки 5 лева от покупката натрупвал по 1 точка. Точките можели да се заменят срещу продукти и услуги от специален периодично издаван каталог, но в края на съществуването на веригата, продуктите от каталога не били налични и повечето хора не успели да се възползват от натрупаните си точки.

Клуб по футзал „Пикадили“[редактиране | редактиране на кода]

СК „Пикадили“ е създаден на 2 октомври 2003 от Александър Неделчев, Стефан Косев и Георги Папуров като представители на фирмите „Боляри“ АД, „Телемонд“ и „Интерспорт“ с цел развитие на спорта футзал в България. Отборът е три пъти пореден градски шампион във Варна и веднъж вице- и национален шампион в различни държавни първенства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]