Супер Перелик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изглед от село Солищата към местата на бъдещата ски зона.

Супер Перелик е широко разпространено име на инвестиционен план на община Смолян (комплекс „Перелик – Пампорово – Мечи чал“) за развитие и разширяване на съществуващия курорт Пампорово, като най-голямата и модерна туристическа ски-зона на Родопите. [1]

Инвестиционният проект е промотиран през 2003 г., но на идейна фаза съществува още от 90-те години на 20 век. [1][2] Инвестиционното намерение възлиза на над 250 млн. евро.

Предвидено е ски-пистите в комплекса да достигнат 300 km (с тези за ски бягане), а проекта получава статут на инвеститор клас А от българското правителство. Община Смолян приема общ устройствен план на „Супер Перелик“. [1]

Супер Перелик предвижда четири населени зони като изходни точки към ски-зоните – Смолян със Смолянски езера, Широка лъка и Стойките, Мугла и Чепеларе. Проектът предвижда да свърже в единен комплекс проектираната ски и туристическа зона под връх Перелик (до 1989 г. военна зона) с Пампорово, както и курорта със ски зоната под връх Мечи Чал в близост до Чепеларе. Включва три обособени, но свързани помежду си части – районите на Мечи Чал, Пампорово и Перелик. Основа на бъдещия спортно-туристически комплекс ще е района на „Перелик“ със смолянските села Стойките, Гела, Солища, Стикъл и Мугла.

Проктният замисъл е да се свържат в едно не само туристическо и спортно, но и културно-историческо и архитектурно цяло района на Перелик с Пампорово и Чепеларе със селата Стойките и Широка лъка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]