Сушрута

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сушрута
древноиндийски лекар
Паметник на Сушрута
Роден
600 г. пр.н.е.
Починал
500 г. пр.н.е. (100 г.)

Религияиндуизъм
Сушрута в Общомедия

Сушрута (на санскрит: सुश्रुत, Suśruta IAST) е индийски лекар от древността. Живял е около VII или VI век пр.н.е. Известен е като „баща на хирургията“ и „баща на пластичната хирургия“.[1] Той е автор на най-важния и най-древен индийски медицински трактат „Сушрута-самхита“. Това е произведение, състоящо се от няколко исторически пласта. Допълването му изглежда е започнало в последните векове преди нашата ера, и в неговия днешен вид е завършено от други автори не по-късно от края на VIII век, когато е преведено на арабски език. Предполага се, че Сушрута е принадлежал към древната медицинска школа в Каши (днес Варанаси).

Малко се знае за живота на Сушрута, тъй като работата му се фокусира върху прилагането на медицински техники и не включва никакви подробности за това кой е бил или откъде е дошъл. Холистичният възглед на Сушрута за лечението, с акцент върху целия пациент, а не само върху представените симптоми.[2] Медицината, развивана от Сушрута, формира основите на древната индуистка форма на медицина, известна като аюрведа и е високо ценена като една от „Великата трилогия на аюрведичната медицина“[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Champaneria, Manish C. и др. Sushruta: father of plastic surgery // Annals of Plastic Surgery 73 (1). July 2014. DOI:10.1097/SAP.0b013e31827ae9f5. с. 2–7.
  2. Joshua J. Mark Sushruta worldhistory.org/
  3. indiatoday.in