Сушрута

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сушрута
древноиндийски лекар
Shushrut statue.jpg
Паметник на Сушрута
Роден
800 г. пр.н.е.
Починал
700 г. пр.н.е. (100 г.)

Религияиндуизъм
Сушрута в Общомедия

Сушрута (на санскрит: सुश्रुत, Suśruta IAST) е индийски лекар от древността. Живял е около VII или VI век пр.н.е. Известен е като „баща на хирургията“ и „баща на пластичната хирургия“.[1] Той е автор на най-важния и най-древен индийски медицински трактат „Сушрута-самхита“. Това е произведение, състоящо се от няколко исторически пласта. Допълването му изглежда е започнало в последните векове преди нашата ера, и в неговия днешен вид е завършено от други автори не по-късно от края на VIII век, когато е преведено на арабски език. Предполага се, че Сушрута е принадлежал към древната медицинска школа в Каши (днес Варанаси).

Малко се знае за живота на Сушрута, тъй като работата му се фокусира върху прилагането на медицински техники и не включва никакви подробности за това кой е бил или откъде е дошъл. Холистичният възглед на Сушрута за лечението, с акцент върху целия пациент, а не само върху представените симптоми.[2] Медицината, развивана от Сушрута, формира основите на древната индуистка форма на медицина, известна като аюрведа и е високо ценена като една от „Великата трилогия на аюрведичната медицина“[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Champaneria, Manish C. и др. Sushruta: father of plastic surgery. // Annals of Plastic Surgery 73 (1). July 2014. DOI:10.1097/SAP.0b013e31827ae9f5. с. 2–7.
  2. Joshua J. Mark Sushruta worldhistory.org/
  3. indiatoday.in