Схелингвауде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Схелингвауде
Schellingwoude
— село —
      
Герб
Schellingwoude church.jpg
Страна Flag of the Netherlands.svg Нидерландия
Провинция Северна Холандия
Община Амстердам
Население Понижение 155 души (2011)
Схелингвауде в Общомедия

Схелингвауде (на нидерландски: Schellingwoude) е село в Ланделик Норд, слабонаселената селска част на район Амстердам-Норд. До 1857 селото е самостоятелна община. Тогава то става част от община Рансдорп, която през 1921 г. се присъединява към община Амстердам. Схелингвауде има 155 жители (по приблизителна оценка от януари 2011 г.).[1]

Селото лежи на Норделике Айдайк между Нювендам и Дюргердам. Състои се от няколко десетки къщи и няколко други сгради, между които църква. Няколко от къщите са дървени. Повечето къщи са на дигата по продължение на Ай. Успоредно на дигата, в ниското има улица. Зад дигата, на специален насип се намира и църквата. Тя е построена през 1866 г. и първоначално е използвана от Холандската Реформирана община. От разкопки става ясно, че на същото място е имало църква още през 14 век.

Според някои източници, името на селото идва от гора, която е разделяла Ватерланд от Зайдерзе. „Схелинг“ (scheling) е старохоландска дума за граница (scheiding). Друг източник смята, че името е свързано с историята за схелингите (стари холандски монети), които били намерени в гората. Гората вече не съществува; вероятно е унищожена по време на наводнението „Синт-Елизабет“ през 1421 г.

Селото има яхтклуб на Байтен-Ай. Шлюзовете на Ай осигуряват връзка за пешеходци и велосипедисти с южния бряг на Ай. През 1957 г. е построен и мостът Схелингваудербрюг, който е първата постоянна връзка между двата бряга на Ай в Амстердам. Този мост свързва Амстердам-Норд със Зебюрг. През 1990 г., близо до Схелингвауде, е построен и тунелът Зебюргертюнел като част от околовръстния път А10-Изток.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Schellingwoude, www.citypopulation.de