Съботковци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съботковци
Общи данни
Население 53 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище  – [1] km²
Надм. височина 494 m
Пощ. код 5340
Тел. код 067193
МПС код ЕВ
ЕКАТТЕ 70442
Администрация
Държава България
Област Габрово
Община
   - кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ)

Съботковци е село в Северна България. То се намира в община Габрово, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Хандък. Селото е споменато през 1763 г. във връзка с поискана тапия от мютесарифина в Габрово за мерата под селото.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Черквата „Св. Николай Чудотворец“ в село Съботковци е построена през 1867 г. на мястото на по-раншен параклис. Осветена е на 06.12.1968 г. Сградата е едноапсидна, трикорабна базилика с външен притвор, който по-късно е бил остъклен. Над входа има камбанария. Размерите на сградата са 7 метра височина, 10 метра ширина и 20 м дължина (вкл. 3 м притвора). Вътрешността е разделена от два реда колони на три кораба. В западната част под камбанарията има вътрешен балкон с резбован таван. Иконостаса е триредов, като в най-долния ред са изобразени сцени със Страстите Христови, на втория ред се намират царските икони, а на най-горния ред има изображения на светите апостоли, а над царските двери – „Тайната вечеря“. Царските двери са разбовани, както и кръста на иконостаса над тях. Покривът е засводен, като на него са изобразени звезди на син фон. В средата на покрива над централния кораб е изобразен Господ Саваот, а на медальони над колоните са изобразени евангелистите. На тавана на външния притвор е изобразен Иисус Христос. На западната фасада между прозорците също е имало три изображения в декоративни ниши, но сега са силно повредени и избледнели.

Читалище „Извор“ е основано на 30.12.1907 г., като първоначално се е помещавало на приземния етаж на училището. През 1949 г. е била построена самостоятелна сграда.

Сградата на училището е построена в края на ХІХв. в съседство с черквата.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Съботковци е разположено в землището на село Кметовци

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]