Съботковци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съботковци
Общи данни
Население41 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище – [2] km²
Надм. височина494 m
Пощ. код5340
Тел. код067193
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ70442
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ; 2011)

Събòтковци е село в Северна България, община Габрово, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Съботковци се намира на около 8 km изток-североизточно от областния център Габрово, 9 km юг-югозападно от Дряново и 8 km запад-северозападно от Трявна. Разположено е в западните разклонения на Габровските височини, по полегатия северен долинен склон на местен десен приток на река Андъка, която е ляв приток на Дряновска река[3].

Надморската височина в центъра на селото, на площадчето между читалището и църквата, е около 482 m, в северния и източния му краища нараства до около 500 – 505 m, а в западния намалява до около 455 m.

Общинският път до Съботковци е източно разклонение на третокласния републикански път III-5524, минаващ през близкото село Болтата и водещ на югоизток през селата Редешковци, Черневци и Трапесковци до село Боженците, а на северозапад – към село Донино и връзка с първокласния републикански път I-5 (Русе – Габрово – ГКПП Маказа - Нимфея).

На около 1,5 km северозападно от селото се намира гара Съботковци на второстепенната железопътна линия Царева ливада – Габрово, разклонение на главната железопътна линия № 4 Русе – Подкова.

Населението на Съботковци, наброявало 328 души към 1934 г., намалява постепенно до 37 към 1985 г., а към 2019 г. наброява (по текущата демографска статистика за населението) 38 души.[4]

История[редактиране | редактиране на кода]

Име[редактиране | редактиране на кода]

До Освобождението тогавашните колиби Хандък са известни и с името Саботковци.[5] Споменати са през 1763 г. във връзка с поискана тапия от мютесарифа в Габрово за мерата под селището. Името Хандък вероятно е ползвано известно време и след Освобождението, включително в документи[6]. През 1995 г. дотогавашното населено място колиби Съботковци[7] придобива статута на село[8][9].

Църква[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Съботковци е построена през 1867 г. на мястото на по-раншен параклис. Осветена е на 6 декември 1868 г. Сградата е едноапсидна, трикорабна базилика с външен притвор, който по-късно е бил остъклен. Над входа има камбанария. Размерите на сградата са 7 m височина, 10 m ширина и 20 m дължина (включително 3 m на притвора). Вътрешността е разделена от два реда колони на три кораба. В западната част под камбанарията има вътрешен балкон с резбован таван. Иконостасът е триредов, като в най-долния ред са изобразени сцени със Страстите Христови, на втория ред се намират царските икони, на най-горния ред има изображения на светите апостоли, а над царските двери – „Тайната вечеря“. Царските двери са резбовани, както и кръстът на иконостаса над тях. Покривът е засводен, като на него са изобразени звезди на син фон. В средата на покрива над централния кораб е изобразен Господ Саваот, а на медальони[10] над колоните са изобразени евангелистите. На тавана на външния притвор е изобразен Иисус Христос. На западната фасада между прозорците също е имало три изображения в декоративни ниши, вече силно повредени и избледнели.[11]

През 2010-те години църквата е ремонтирана по инициатива и със средства на местни хора, както и със средства от дарения.

Училище[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на началното училище в Съботковци е построена през 1904 г. в близост до старото килийно училище, съществувало в двора на църквата ”Свети Николай Чудотворец”. Началното училище е действало до 1952 г.

В началото на 21 век училищната сграда е приватизирана, ремонтирана, преустроена и функционира като къща за гости „Старото школо“.[12]

Читалище[редактиране | редактиране на кода]

Читалище „Извор“ е основано на 30 декември 1907 г., като първоначално се е помещавало на приземния етаж на училището. През 1949 г. е била построена самостоятелната му сграда.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителната власт в село Съботковци към 2021 г. се упражнява от кметски наместник.

В Съботковци към 2021 г. има:

  • действаща само на големи религиозни празници църква „Свети Николай“;[13]
  • действащо читалище „Извор – 1907“.[14][15]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Съботковци е разположено в землището на село Кметовци
  3. За Дряновската река може да се срещнат и имената Плачковска река (за горното ѝ течение), както и Тревненска река.
  4. Справка за населението на с. Съботковци, общ. Габрово, обл. Габрово
  5. Николай Мичев, П. Коледаров – Речник на селищата и селищните имена в България 18781987; „Наука и изкуство“, София, 1989 г., стр. 262.
  6. Държавна агенция „Архиви“, Държавен архив Габрово, Списък на фондове от масив „К“, фонд 26K, Селско общинско управление – с. Съботковци (с. Хандък), Габровско, 1904 – 1935
  7. Справка за с. Съботковци, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.; Вид единица: населено място (колиби)
  8. Справка за с. Съботковци, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Вид единица: населено място (село)
  9. След влизането в сила през 1995 г. на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.
  10. Речник на българския език МЕДАЛЬОН Спец. В архитектурата и изобразителното изкуство – изображение, надпис, релефна фигура и подобни в овална, кръгла или елипсовидна рамка, използван като декоративен елемент.
  11. Съботковци, храм „Свети Николай“
  12. Къща за гости Старото школо
  13. Национален регистър на храмовете в Република България, село Съботковци, област Габрово
  14. Детайлна информация за читалище „Извор – 1907“, село Съботковци, община Габрово, област Габрово
  15. Информационна карта за 2016 г., читалище „Извор – 1907“, село Съботковци, община Габрово, област Габрово

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]