Съдебна власт в Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бразилия

Тази статия се отнася за:
Държавното устройство на
Бразилия


Съдебната власт в Бразилия се упражнява от независими органи, на които Конституцията на Бразилия предоставя правораздавателни прерогативи. Организацията на съдебната власт в Бразилия е подробно регламентирана от чл. 96 до чл. 126 в Конституцията на съюза.

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Като цяло Съдебната власт в Бразилия изпълнява 2 основни функции.

Първата е правораздавателната функция. Нейната същност се състои в задължението и прерогативите на органите на съдебната власт в Бразилия да решават правни спорове от всякакво естество чрез провеждането на прозрачни и безпристрастни съдебни процеси и чрез прилагането на нормите на действащото в страната законодателство.

Втората основна функция на съдебната власт в Бразилия е контролът за конституционност, който нейните органи осъществяват върху действия и актовете на органите на властта в страната. Тази функция е пряко свързана със задължението на съдебните органи да закрилят съществуващия правен ред в страната, да осъществяват контрол в процеса на прилагане на правото и да защитават правата и законовите интереси на гражданите на Бразилия, на юридическите лица, на отделните щати и на федералната държава, като съблюдават спазването на Конституцията на Бразилия. Тъй като в Бразилия законите придобиват сила само ако отговарят на Федералната конституция, бразилският правен ред установява методи за предотвратяване на законодателни и административни действия, които противоречат на конституционните норми. Конституцията на страната възприема смесената система на контрол за конституционност, която съчетава

  • дифузната система – конституционен контрол може да осъществява всеки орган на съдебната власт, като решенията от такова естество са валидни само за конкретния случай;
  • концентрираната система – възможността да се оспори конституционността на законодателни и нормативни актове на федералната държава и щатите пред Върховния Федерален съд на Бразилия.

Органи на правосъдието[редактиране | редактиране на кода]

Според Конституцията на Бразилия органи на съдебната власт в страната са:

Органите на съдебната власт в Бразилия са еднолични (съдиите) и колегиални (съдилищата).

Според конституционно зададените рамки съдебната власт в Бразилия е разделена на щатско и федерално равнище. Юрисдикцията на щатските съдилища е ограничена до границата на отделните щати, а тази на федералните съдилища се разпростира върху цялата територия на страната.

Щатско правораздаване[редактиране | редактиране на кода]

Съдебната система на щатско ниво е организирана на две инстанции в лицето на първоинстанционните щатски съдилища и апелативните щатски съдилища.

Първоинстанционни щатски съдилища[редактиране | редактиране на кода]

Територията на всеки бразилски щат е разделена на съдебни окръзи или комарки (на португалски: comarcas), които обхващат териториите на няколко общини. Във всеки съдебен район е разположено поне едно първоинстанционно съдилище, което представлява едноличен орган на съдебната власт в щата – съдилище за дела на първа инстанция. Всеки първоинстанционен съд се състои от един съдия и един заместник-съдия. Съдебните дела се разглеждат от един съдия, с изключение на делата за престъпленията срещу личността, които се провеждат пред съдебно жури. Съществуват специализирани първоинстанционни съдилища, които разглеждат семейни дела и дела по обявяване в несъстоятелност. Решенията на първоинстанционните съдилища се обжалват пред по-горна инстанция в лицето на апелативните щатски съдилищата.

Апелативни щатски съдилища[редактиране | редактиране на кода]

Апелативните щатски съдилища (на португалски: Tribunal de Justiça) са най-високата инстанция на съдебната власт в отделните щати. Те са втора инстанция, пред която се обжалват решения на първоинстанционните съдилища. Във всеки щат има само един апелативен съд, чиято юрисдикция се ограничава върху територията на щата. Седалищата на 26-те апелативни съдилища в Бразилия се намират в столиците на отделните щати. Апелативните щатски съдилища обикновено разглеждат делата в състав от трима съдии (на португалски: desembargadores). Съдиите в апелативните съдилища се групират в две колегии – гражданска колегия и колегия за криминални дела. Решенията на апелативните съдилища се обжалват пред федералните съдилища.

Федерално правораздаване[редактиране | редактиране на кода]

Правораздаването на федерално равнище се осъществява от федерални съдилища, чиято юрисдикция се разпростира върху цялата територия на страната или върху териториите на няколко щата.

Съдебната система на федерално равнище в Бразилия е организирана на 3 нива: първоинстанционни федерални съдилища, регионални съдилища, висши съдилища и 2-те върховни инстанции – Висшият съд и Върховният федерален съд.

Освен това според предмета на делата, които разглеждат, федералните съдилища биват: федерални (за дела от общ характер) и специализирани (военни, електорални и трудови съдилища).

Първоинстанционни федерални съдилища[редактиране | редактиране на кода]

Първоинстанционните федерални съдилища в Бразилия са:

  • федералните съдилища
  • трудовите съдилища
  • военните съдилища
  • електоралните съдилища

Те са еднолични органи, които се представляват от федералните, военните и електоралните съдии.

Регионални съдилища[редактиране | редактиране на кода]

Регионалните съдилища в Бразилия са второинстанционни (апелативни) съдилища на федерално равнище. Такива са:

Регионални федерални съдилища[редактиране | редактиране на кода]

Регионалните федерални съдилища са апелативни федерални съдилища, чиято юрисдикция се разпростира върху територията на няколко щата. До 2013 г. в Бразилия има 5 регионални федерални съдилища:

През 2013 г. е направена конституционна поправка, която учредява още 4 регионални федерални съдилища, но Върховният федерален съд суспендира тяхното създаване.

Висши съдилища[редактиране | редактиране на кода]

Висшите съдилища в Бразилия са третоинстанционни (касационни) съдилища на федерално равнище. Такива са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Constitution_BrazilPDF_WEB.pdf Архив на оригинала от 2009-08-26 в Wayback Machine.. [251 MB]. Constitution of the Federative Republic of Brazil: Constitutional text of October 5, 1988, with the alterations introduced by Constitutional amendments no. 1/1992 through 56/2007 and by revision Constitutional amendments no. 1/1994 through 6/1994. – Brasilia: Chamber of deputies, Documentation and information Center, 2008.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Law of Brazil“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​