Сънуват ли андроидите електрически овце?

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мечтаят ли андроидите за електрически овце
Do Androids Dream of Electric Sheep?
Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal.jpg
Автор Филип Дик
Първо издание 1968 г.
Flag of the United States.svg САЩ
Оригинален език английски
Жанр фантастика
Вид роман
ISBN 0-345-40447-5
Мечтаят ли андроидите за електрически овце в Общомедия

„Мечтаят ли андроидите за електрически овце?“ (на английски: Do Androids Dream of Electric Sheep?) е научно-фантастичен роман на Филип Дик, написан през 1968 година.

Заедно с „Човекът във високия замък“, това е един от най-известните романи на Дик, определящ за жанра заради етичните въпроси, които поставя.

Книгата е издадена на български през 1994 г. под заглавието „Беглец по острието“ поради голямата популярност на екранната версия на творбата.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

„Мечтаят ли андроидите...“ разказва за моралната криза на Рик Декарт, ловец на глави, който в бъдещето преследва андроиди в радиоактивния, частично изоставен от хората Сан Франциско. Принуден да реши равностойни ли са андроидите на човешките същества, или не, Декарт търси начини да избегне истината, за да спаси целостта на своята личност.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Хамптън Фенчър и Дейвид Уеб Пийпълс правят непълна адаптация на романа във филма от 1982 г. Блейд Рънър (Blade Runner), режисиран от Ридли Скот, с участието на Харисън Форд. Филмът е смятан за едно от основополагащите произведения на жанра киберпънк.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]