Сънят на рицаря

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сънят на рицаря
Raffaello Il sogno del cavaliere.jpg
ХудожникРафаел
Година1504 г.
Техникадърво и масло
Размери17,1 × 17,3 cm
ИзложенаНационална галерия (Лондон), Лондон
Сънят на рицаря в Общомедия

„Сънят на рицаря“ е сред ранните картини на италианския художник от Ренесанса Рафаело. Намира се в Националната галерия в Лондон.

Рафаело, скица към „Сънят на рицаря“ (1504), Британски музей

Описание[редактиране | редактиране на кода]

На картината е изобразен млад рицар в доспехи, който спи под лаврово дърво. Изправени до него са две жени. Едната жена държи книга и меч, а другата цвете. Пейзажът във фона напомня околностите на Урбино – родното място на Рафаело. Картината е алегория.

Предполага се, че сюжетът на картината е вероятно създаден по мотивите на епическата поемаПуника“ (на латински: Punica) на Силий Италик, в която описва Втората пуническа война. В поемата до младия войник Сципион Африкански, който почива в сянката на дървото, застават две дами: Добродетелта и нейната съперница Наслаждението. Добродетелта обещава на Сципион почит и слава благодарение на победите във войната, но предупреждава, че пътят до нейния дом е стръмен и каменист. Наслаждението предлага лек и безгрижен живот и зад нея се вижда слънчево езеро.[1].

В картината на Рафаело тези 2 жени не са изобразени като съперници. За да покаже, че съществува морална дилема, Рафаело показва Добродетелта и Наслаждението като равни. Възможно е символите, които държат двете заедно книга, меч и цвете да са символи на учения, войника и любовника, чийто качества трябва да съчетава идеалният рицар.[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chapman, Hugo, Tom Henry, and Carol Plazzotta. Raphael: From Urbino to Rome. Exh. cat., National Gallery London, 20 октомври 2004 – 16 януари 2006. London: National Gallery Company, 2004.((en))
  2. An Allegory ('Vision of a Knight') at The National Gallery ((en))