Съотношение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Съотношението между числата е частното от тяхното деление. Съотношението между две числа се означава с помощта на двоеточие между тях, например 3:4. Пример: в химичния състав на водата, H2O, съотношението на атомите на водорода към атомите на кислорода е 2:1 (чете се „2 към 1“). Съотношението като цяло показва връзката между две числа. Може също да се даде и съотношението между три и повече числа. Пример: в химическия състав на сярната киселина, H2SO4, съотношението между атомите е 2:1:4 (чете се „2 към 1 към 4“).

В математиката[редактиране | редактиране на кода]

Частното на числата a и b (a:b) се нарича още отношение на тези числа.

Мащаб[редактиране | редактиране на кода]

Често представа за размерите на обектите върху земната повърхност или на такива от строителството и машиностроенето не могат да бъдат представени реално. За представянето или описването на обекти и изделия в документация или макети се използва отношението на две числа, наричано мащаб. С използването на отношение, в умален или увеличен размер се представя конкретен обект и с числовото отношение се показва връзката между плана или документа и реалния обект.

Например отношението за мащаб М 1:100 (едно към сто) показва, че на една мерна единица от графичната схема или план, отговарят 100 мерни единици върху действителния обект, т.е. действителния обект е 100 пъти по-голям. При географските карти и планове тези отношения са значително по-големи. За едромащабна карта на България се смята тази изработена в мащаб М 1:5000 (на 1 см от картата отговарят 50 метра от местността). Дребномащабните топографски карти или физически географски карти имат значително по-големи съотношения – например от 1:100000 и нагоре. Отношението едно към пет хиляди изразява не само едно цифрово отношение, а и връзката между някакъв реален физически обект и неговия образ изразен в дву или три координатна система (например релефна карта). Истинските размери на дадените обекти може да се намерят, като се знае отношението записано в мащаба и които отразяват с колко пъти те са намалени.