Съпруга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цар Константин Асен и неговата съпруга царица Ирина Комнина (фреска от Боянската църква)
Брачна халка, указваща статуса на омъжена жена (съпруга)

Съпруга се нарича партньорката в действащ брачен съюз. Терминът се прилага и за жена, която се е разделила с партньора си, а престава да се прилага, когато бракът ѝ е приключил след законово признат развод или смъртта на съпруга/съпругата. При смъртта на партньора си съпругата се нарича вдовица, но не и след като се разведе с партньора си.

Правата и задълженията на съпругата по отношение на партньора и статута ѝ в общността и пред закона варират в различните култури и с течение на времето. В много култури обикновено се очаква бракът жената да вземе фамилията на съпруга си, макар че това не е универсално.

Омъжената жена може да посочи своя семеен статус по няколко начина: в западната култура омъжената жена обикновено носи брачна халка, но в други култури могат да се използват други маркери за семейно положение. На омъжената жена обикновено се дава официалното обръщение „госпожа“, но някои омъжени жени предпочитат да бъдат наричани „госпожица“, което се използва по предпочитание или когато семейното положение на жената е неизвестно.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wife“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.