Съсекският вампир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съсекският вампир
The Adventure of the Sussex Vampire
Илюстрация на разказа
Илюстрация на разказа
АвторАртър Конан Дойл
Създаване1924 г.
Първо издание1924 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вАрхивът на Шерлок Холмс
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаЛазещият професор
СледващаТримата мъже с фамилия Гаридеб

ПреводачВасилена Мирчева
Съсекският вампир в Общомедия

„Съсекският вампир“ (на английски: The Adventure of the Sussex Vampire) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван през януари 1924 г. в списание „Странд“ (The Strand Magazine) в Лондон и списание Hearst's International Magazine в Ню Йорк.[1] Разказът е включен в сборника „Архив на Шерлок Холмс“, публикуван през 1927 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Към Холмс Шерлок се обръща за помощ търговецът на чай Робърт Фъргюсън, който подозира съпругата си, че е вампир. Фъргюсън разказва как е сключил втори брак с красива млада перуанка и двамата имат син, който все още е бебе. В къщата живее и другият му син – от първия му брак, петнадесетгодишния Джак, който си е наранил гръбначния стълб в детството и е полуинвалид. Отношенията между Джак и мащехата му не вървят от самото начало, а освен това мащехата му на два пъти се е нахвърляла върху него, нанасяйки му тежки побои.

Изведнъж се стига до ужасяваща ситуация: гувернантката влиза в стаята, където е бебето, и вижда как майка му впива зъби в шията на детето, смучейки кръвта му. Почти изгубила съзнание от видяното, гувернантката иска да разкаже всичко на Фъргюсън, но майката моли да не му казва нищо и даже ѝ дава пари. Този инцидент обаче толкова разтърсва гувернантката, че скоро тя не може да се сдържи и го разказва на Фъргюсън. Той тъкмо решава, че това е глупава шега, когато се чува пронизителният вик на бебето. Фъргюсън и гувернантката се втурват в стаята и виждат, че майката се е навела над бебето, на врата на което има рана от ухапване, а на устните ѝ има кръв. Майката отказва да даде каквото и да било обяснение за това какво се е случило и се заключва в отделна стая, където допуска само вярната си камериерка, която ѝ носи храна и напитки.

Изключително заинтересован от този необикновен случай, Холмс, придружен от Уотсън, отива в дома на Фъргюсън в Съсекс. Холмс отбелязва, че стените на къщата са украсени не само с картини, но и с колекция от южноамерикански сечива и оръжия. Освен това Холмс забелязва, че обитаващото къщата куче е болно от странна болест: шпаньолът е почти парализиран без ясна причина. След като говори с най-големия син на Фъргюсън и оглежда бебето, Холмс казва на Фъргюсън, че случаят е решен, но той ще направи допълнителни обяснения само в присъствието на жената на Фъргюсън. Отивайки в стаята ѝ, заедно с Уотсън и Фъргюсън, Холмс разкрива същността на този необикновен случай.

Силно привързан към баща си, Джак мрази по-малкия си, здрав брат и решава да го унищожи. Като се възползва от стрела с отровен връх от колекцията с оръжия, Джак първо проверява влиянието на отровата върху кучето, а след това намушква бебето в областта на шията. По щастливо стечение на обстоятелствата майката става свидетел на сцената и успява да изсмуче отровата от раната му. Знаейки колко много съпругът ѝ обича най-големия си син, младата жена не посмява да му каже ужасната истина и е облекчена от намесата на Холмс. Детективът препоръчва на съкрушения баща да изпрати Джак на пътуване по море за година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Christopher Redmond, Sherlock Holmes Handbook: Second Edition (Dundurn, 2009), ISBN 978-1-55488-446-9, pp. 35 – 36. Откъси в Google Books.
  • „The Adventure of the Sussex Vampire“, (Illustrated by Frederic Dorr Steele). The Courier-Journal, Magazine Section, (Louisville, Ky.) 8 март 1925), 2.
  • „The Adventure of the Sussex Vampire“, Evening Bulletin (Philadelphia) (21 март 1925), 20. illus.
  • „The Sussex Vampire“, Illustrations by W.T. Brenda. Hearst's International, 45, No. 1 (January 1924), 30 – 36.
  • „The Adventure of the Sussex Vampire“, Illustrated by Frederic Dorr Steele. Los Angeles Times Sunday Magazine (15 март 1925), 16 – 17, 31.
  • „The Adventure of the Sussex Vampire“, Illustrated by H.K. Elcock. The Strand Magazine, 67, No. 397 (January 1924), 3 – 13.
  • „The Adventure of the Sussex Vampire“, Sunday Chronicle, Manchester (2 март 1930), 6; (9 март 1930), 10. illus.
  • „The Adventure of the Sussex Vampire“, The Times-Picayune, New Orleans (15 март 1925), 1, 7. illus.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Вампир в Суссексе“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​