Съсекският вампир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Съсекският вампир
The Adventure of the Sussex Vampire
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1924 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Лазещият професор
Следваща Тримата мъже с фамилия Гаридеб

Преводач Василена Мирчева
Съсекският вампир в Общомедия

„Съсекският вампир“ (на английски: The Adventure of the Sussex Vampire) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван през януари 1924 г. в списание „Странд“ (The Strand Magazine) в Лондон и списание Hearst's International Magazine в Ню Йорк.[1] Разказът е включен в сборника „Архив на Шерлок Холмс“, публикуван през 1927 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]


Към Холмс Шерлок се обръща за помощ търговецът на чай Робърт Фъргюсън, който подозира съпругата си, че е вампир. Фъргюсън разказва как е сключил втори брак с красива млада перуанка и двамата имат син, който все още е бебе. В къщата живее и другият му син – от първия му брак, петнадесетгодишния Джак, който си е наранил гръбначния стълб в детството и е полуинвалид. Отношенията между Джак и мащехата му не вървят от самото начало, а освен това наскоро мащехата му на два пъти се е нахвърляла върху него, нанасяйки му тежки побои.

Изведнъж се стига до ужасяваща ситуация: гувернантката влиза в стаята, където е бебето, и вижда как майка му впива зъби в шията на детето, смучейки кръвта му. Почти изгубила съзнание от видяното, гувернантката иска да разкаже всичко на Фъргюсън, но майката моли да не му казва нищо и даже ѝ дава пари. Този инцидент обаче толкова разтърсва гувернантката, че скоро тя не може да се сдържи и го разказва на Фъргюсън. Той тъкмо решава, че това е глупава шега, когато се чува пронизителният вик на бебето. Фъргюсън и гувернантката се втурват в стаята и виждат, че майката се е навела над бебето, на врата на което има рана от ухапване, а на устните ѝ има кръв. Майката отказва да даде каквото и да било обяснение за това какво се е случило и се заключва в отделна стая, където допуска само вярната си камериерка, която ѝ носи храна и напитки.


Изключително заинтересован от този необикновен случай, Холмс, придружен от Уотсън, отива в дома на Фъргюсън в Съсекс. Холмс отбелязва, че стените на къщата са украсени не само с картини, но и с колекция от южноамерикански сечива и оръжия. Освен това Холмс забелязва, че обитаващото къщата куче е болно от странна болест: шпаньолът е почти парализиран без ясна причина. След като говори с най-големия син на Фъргюсън и оглежда бебето, Холмс казва на Фъргюсън, че случаят е решен, но той ще направи допълнителни обяснения само в присъствието на жената на Фъргюсън. Отивайки в стаята ѝ, заедно с Уотсън и Фъргюсън, Холмс разкрива същността на този необикновен случай.

Силно привързан към баща си, Джак мрази по-малкия си, здрав брат и решава да го унищожи. Като се възползва от стрела с отровен връх от колекцията с оръжия, Джак първо проверява влиянието на отровата върху кучето, а след това намушква бебето в областта на шията. По щастливо стечение на обстоятелствата майката става свидетел на сцената и успява да изсмуче отровата от раната му. Знаейки колко много съпругът ѝ обича най-големия си син, младата жена не посмява да му каже ужасната истина и е облекчена от намесата на Холмс. Детективът препоръчва на съкрушения баща да изпрати Джак на пътуване по море за година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Christopher Redmond, Sherlock Holmes Handbook: Second Edition (Dundurn, 2009), ISBN 978-1554884469, pp. 35-36. Откъси в Google Books.
  • "The Adventure of the Sussex Vampire," (Illustrated by Frederic Dorr Steele). The Courier-Journal, Magazine Section, (Louisville, Ky.) March 8, 1925), 2.
  • "The Adventure of the Sussex Vampire," Evening Bulletin (Philadelphia) (March 21, 1925), 20. illus.
  • "The Sussex Vampire," Illustrations by W.T. Brenda. Hearst's International, 45, No. 1 (January 1924), 30-36.
  • "The Adventure of the Sussex Vampire," Illustrated by Frederic Dorr Steele. Los Angeles Times Sunday Magazine (March 15, 1925), 16-17, 31.
  • "The Adventure of the Sussex Vampire," Illustrated by H.K. Elcock. The Strand Magazine, 67, No. 397 (January 1924), 3-13.
  • "The Adventure of the Sussex Vampire," Sunday Chronicle, Manchester (March 2, 1930), 6; (March 9, 1930), 10. illus.
  • "The Adventure of the Sussex Vampire," The Times-Picayune, New Orleans (March 15, 1925), 1, 7. illus.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Вампир в Суссексе“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.