Направо към съдържанието

Съставни страни в Обединеното кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта, показваща 4-те страни в Обединеното кралство

Съставни страни в Обединеното кралство (на английски: constituent countries of the United Kingdom), или по-често само страни в Обединеното кралство (countries of the United Kingdom), е терминът, който се използва, за да се опишат Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - 4-те съставни части на Обединеното кралство.

До 1921 г. остров Великобритания (включващ Англия, Шотландия и Уелс) и целият остров Ирландия са в състава на тогавашното Обединено кралство Великобритания и Ирландия От 1922 г. от това кралство се отделя днешната Република Ирландия (Ейре), заемаща по-голямата част (южна, централна и северозападна) от о. Ирландия, а североизточната част на острова, наречена Северна Ирландия (Ълстър), остава в Обединеното кралство.

Днешното Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия – суверенна държава по международните закони, е член на междуправителствени организации, Европейския съюз и ООН. Неговите съставни страни Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия не са в списъка с държавите на ISO понеже не са държави.

Англия, Шотландия и Уелс имат отделни национални управляващи лица за много спортове и се състезават отделно в много международни спортни състезания. В някои спортове Северна Ирландия и Република Ирландия се представят заедно.

Нормандските острови, както и остров Ман, са зависими от Британската корона, но не са част от Обединеното кралство и членове на Европейския съюз. Заедно Великобритания, Нормандските острови и Ман са посочени в британския закон като Британските острови. По същия начин Британските задморски територии, останки от Британската империя, разпръснати по земното кълбо, конституционно не са част от Обединеното кралство.

Република Ирландия е суверенна държава на остров Ирландия, отделила се от Великобритания през 1922 година. Оттогава тя не е част от Обединеното кралство, както и от Британската общност след 1949 г.

Име Знаме Площ (км²) Население Столица Законодателна власт Юридическа система
Англия
130 279 55 619 400 Лондон не английско право
Шотландия
77 933 5 424 800 Единбург да шотландско право
Уелс
20 779 3 125 000 Кардиф да английско право и съвременно уелско право
Северна Ирландия
14 130 1 876 695 Белфаст да северно-ирландско право
Обединено кралство
242 495 67 545 757 Лондон