Съставни страни в Обединеното кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта, показваща 4-те страни в Обединеното кралство

Съставни страни в Обединеното кралство (на английски: constituent countries of the United Kingdom), или по-често само страни в Обединеното кралство (countries of the United Kingdom), е терминът, който се използва, за да се опишат Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - 4-те съставни части на Обединеното кралство.

До 1921 г. остров Великобритания (включващ Англия, Шотландия и Уелс) и целият остров Ирландия са в състава на тогавашното Обединено кралство Великобритания и Ирландия От 1922 г. от това кралство се отделя днешната Република Ирландия (Ейре), заемаща по-голямата част (южна, централна и северозападна) от о. Ирландия, а североизточната част на острова, наречена Северна Ирландия (Ълстър), остава в Обединеното кралство.

Днешното Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия – суверенна държава по международните закони, е член на междуправителствени организации, Европейския съюз и ООН. Неговите съставни страни Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия не са в списъка с държавите на ISO понеже не са държави.

Англия, Шотландия и Уелс имат отделни национални управляващи лица за много спортове и се състезават отделно в много международни спортни състезания. В някои спортове Северна Ирландия и Република Ирландия се представят заедно.

Нормандските острови, както и остров Ман, са зависими от Британската корона, но не са част от Обединеното кралство и членове на Европейския съюз. Заедно Великобритания, Нормандските острови и Ман са посочени в британския закон като Британските острови. По същия начин Британските задморски територии, останки от Британската империя, разпръснати по земното кълбо, конституционно не са част от Обединеното кралство.

Република Ирландия е суверенна държава на остров Ирландия, отделила се от Великобритания през 1922 година. Оттогава тя не е част от Обединеното кралство, както и от Британската общност след 1949 г.

Ключови факти[редактиране | редактиране на кода]

Име
Знаме Площ
(км²)
Население
(души)
Столица
Законодателна
власт
Юридическа система
Англия Flag of England.svg 130 395 51,6 милиона Лондон не английско право
Шотландия Flag of Scotland.svg 78 772 5,3 милиона Единбург да шотландско право
Уелс Flag of Wales (1959–present).svg 20 779 3,2 милиона Кардиф да английско право и съвременно уелско право
Северна Ирландия Без знаме 13 843 1,8 милиона Белфаст да северно-ирландско право
Обединено кралство Flag of the United Kingdom.svg 243 789 61,6 милиона Лондон