Състезание за овчарски кучета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бордър коли, използващо спрямо овцете похват, известен като „окото“.

Състезанията за овчарски кучета (или изпитания на овчарски кучета; на английски: Sheepdog trial) са вид кучешки спорт. При тях овчарски кучета направляват малки групи овце в рамките на неголям терен. Овцете заобикалят огради, преминават през порти, или биват вкарвани в заграждения единствено и благодарение на кучетата, които се наставляват от стопаните им. Такива състезания са особено популярни в Обединеното кралство, Ирландия, Австралия, Южна Африка, Канада, САЩ, Нова Зеландия и други страни в които има силно развито овцевъдство.

На някои състезания се допускат само кучета от утвърдени овчарки породи (Бордър коли, Австралийско келпи и пр.), при други се позволява участие на всяко куче, което е преминало необходимото обучение.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предисторията на тези състезания най-вероятно е свързана със селскостопанските изложения, провеждани от векове в Обединеното кралство. Смята се че настоящия формат на състезанията идва от граничния район между северна Англия и южна Шотландия. Въпреки това първото записано състезание за овчарски кучета е проведено в Бала, Северен Уелс, през 1873 г. [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]