Направо към съдържанието

Същински крастави жаби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Същински крастави жаби
Оранжева жаба (I. periglenes)
Оранжева жаба (I. periglenes)
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
клас:Земноводни (Amphibia)
разред:Безопашати земноводни (Anura)
семейство:Крастави жаби (Bufonidae)
род:Същински крастави жаби (Bufo)
Научно наименование
Laurenti, 1768
Същински крастави жаби в Общомедия
[ редактиране ]

Същинските крастави жаби (Bufo) са голям род от семейство Крастави жаби (Bufonidae), включващ повече от 250 вида сухоземни жаби.[1][2] Видовете от рода са много разнообразни, което може да доведе до разделянето му на няколко отделни рода.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на род Крастави жаби са разпространени в почти целия свят, като могат да живеят и при много неблагоприятни условия. Те не се срещат само в Арктика, Антарктика, Австралия (с изключение на пренесената от хората Bufo marinus), Нова Гвинея и съседните острови.

В България се срещат два вида – кафява крастава жаба (Bufo bufo) и зелена крастава жаба (Bufo viridis), които са лесно различими, поради различното си оцветяване.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Краставите жаби имат масивно тяло и къси крака, което ги прави лоши скачачи. Както всички представители на семейство Bufonidae, те нямат опашка и зъби, а зениците им са хоризонтални. Сухата им кожа е дебела и покрита с брадавици.

Зад очите на краставите жаби се намира брадавичеста структура (паратоидни жлези), която ги отличават от останалите безопашати земноводни. Жлезите отделят гъста бяла отровна течност, съдържаща буфотоксин. Това е защитен механизъм срещу хищници. Някои видове, като Bufo marinus, могат напълно да парализират или да убият дребни животни, но в същото време някои животни могат да ядат крастави жаби без неблагоприятни последици. При хората въздействието на отровата е болезнено подуване по кожата.

Краставите жаби могат и да издуват тялото си, когато се чувстват застрашени. Мъжките обикновено са по-дребни от женските.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pauly et al., (2009). Herpetologica 65:115 – 128.
  2. Bufo Garsault, 1764 | Amphibian Species of the World // Посетен на 2019-10-27.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bufo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​