Съюзническо нахлуване в Италия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съюзническо нахлуване в Италия
Втора световна война
Войски и превозни средства под обстрел по време на инвазията в Салерно, септември 1943 г.
Войски и превозни средства под обстрел по време на инвазията в Салерно, септември 1943 г.
Информация
Период3 септември – 16 септември 1943 г.
МястоЮжна Италия
РезултатПобеда за Съюзниците
Страни в конфликта
Канада Канада
Великобритания
Съединени американски щати САЩ
Италия Италия
Нацистка Германия
Командири и лидери
Съединени американски щати Марк Кларк
Х. Александър
Б. Монтгомъри
Алберт Кеселринг
Сили
190 000 съюзнически войника100 000 немски войника
Жертви и загуби
2009 убити
7000 изчезнали
3500 без вест
Германия:
3500 убити
Карта
Съюзническо нахлуване в Италия в Общомедия

Съюзническото нахлуване в Италия са серия военни операции на западните съюзници в южна Италия след съюзническото настъпление и овладяване на Сицилия.

Осъществява се в периода 3 септември – 16 септември 1943 г. в хода на ВСВ. То е част от т.нар. Италианска кампания и води до съюзническо овладяване на Салерно (Operation Avalanche), Калабрия (Operation Baytown) и Таранто (Operation Slapstick).

След навлизнето на Съюзниците в Италия тя сваля от власт фашисткия диктатор Бенито Муслолини (25 юли 1943 г.) и формира ново правителство начело с маршал Пиетро Бадолио което подписва Примирие на Италия с антихитлеристката коалиция на 3 септември а го обявява на 8 септември 1943 г., а германски войски окупират Италия като повеждат бой с италианската армия, докато крал Виктор Емануил III и премиера Пиетро Бадолио бягат от Рим през Прескара на италиански бойни кораби в Бриндизи а Италия обявява война на нацистка Германия на 13 октомври 1943 г. и италианската армия се включва в бойните действия против Германия както на нейна територия, така и на териториите окупирани от италианските войски в Югославия, Албания, Гърция и Франция провеждайки ожесточени сражения през 1943 – 1945 г., докато германците освобождават Бенито Мусолини от затвора и го поставят начело на марионетната италианска Република Сало в Северна Италия.

Съюзническото нахлуване в Италия е отключващо за отпочването на съюзническите бомбардировки на България, понеже допреди овладяването на южна Италия от западните съюзници, тяхната англо-американската бомбардировъчна авиация няма нужната далекобойност да нанася въздушни удари на Балканите, и в частност върху българските земи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]