Съюзническо нахлуване в Италия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съюзническо нахлуване в Италия
Втора световна война
Войски и превозни средства под обстрел по време на инвазията в Салерно, септември 1943 г.
Войски и превозни средства под обстрел по време на инвазията в Салерно, септември 1943 г.
Информация
Период3 септември – 16 септември 1943 г.
МястоЮжна Италия
РезултатПобеда за Съюзниците
Страни в конфликта

Канада Канада
Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
Съединени американски щати САЩ

Италия Италия
Flag of Germany (1935–1945).svg Нацистка Германия

Командири и лидери

Съединени американски щати Марк Кларк
Flag of the United Kingdom.svg Х. Александър
Flag of the United Kingdom.svg Б. Монтгомъри

Flag of Germany (1935–1945).svg Алберт Кеселринг

Сили

190 000 съюзнически войника

100 000 немски войника

Жертви и загуби

2009 убити
7000 изчезнали
3500 без вест

Германия:
3500 убити

Съюзническо нахлуване в Италия в Общомедия

Съюзническото нахлуване в Италия са серия военни операции на западните съюзници в южна Италия след съюзническото настъпление и овладяване на Сицилия.

Осъществява се в периода 3 септември – 16 септември 1943 г. в хода на ВСВ. То е част от т.нар. Италианска кампания и води до съюзническо овладяване на Салерно (Operation Avalanche), Калабрия (Operation Baytown) и Таранто (Operation Slapstick).

След навлизнето на Съюзниците в Италия тя сваля от власт фашисткия диктатор Бенито Муслолини (25 юли 1943 г.) и формира ново правителство начело с маршал Пиетро Бадолио което подписва Примирие на Италия с антихитлеристката коалиция на 3 септември а го обявява на 8 септември 1943 г., а германски войски окупират Италия като повеждат бой с италианската армия, докато крал Виктор Емануил III и премиера Пиетро Бадолио бягат от Рим през Прескара на италиански бойни кораби в Бриндизи а Италия обявява война на нацистка Германия на 13 октомври 1943 г. и италианската армия се включва в бойните действия против Германия както на нейна територия, така и на териториите окупирани от италианските войски в Югославия, Албания, Гърция и Франция провеждайки ожесточени сражения през 1943 – 1945 г., докато германците освобождават Бенито Мусолини от затвора и го поставят начело на марионетната италианска Република Сало в Северна Италия.

Съюзническото нахлуване в Италия е отключващо за отпочването на съюзническите бомбардировки на България, понеже допреди овладяването на южна Италия от западните съюзници, тяхната англо-американската бомбардировъчна авиация няма нужната далекобойност да нанася въздушни удари на Балканите, и в частност върху българските земи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]