Съюз на Полското скаутство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съюз на Полското скаутство
POL Bandera ZHP.svg
Представителна дружина на Великополската хоругва, Грюнвалд, 2006 г.
Представителна дружина на Великополската хоругва, Грюнвалд, 2006 г.
Информация
Акроними ZHP
Тип скаутска организация
Основана 1 – 2 ноември 1918 г., Люблин
Правно положение действаща организация
Седалище Варшава, ул. Мария Конопницка №6
Официални езици полски
Ръководител Малгожата Шиница
Сайт zhp.pl
Съюз на Полското скаутство в Общомедия

Съюзът на Полското скаутство (на полски: Związek Harcerstwa Polskiego; ZHP) e най-голямата полска скаутска организация, създадена на 1 ноември 1918 г. Тя е възпитателно, патриотично, доброволно и автономно сдружение, отворено за всички, без значение от произхода, расата или религиозната принадлежност. От 1920 г. функционира под протекцията на Полския държавен глава и следващите президенти на Република Полша.

Възпитанието в Организацията се основава на моралните норми произтичащи от културните и етични християнски ценности, формира поведение на уважение към всяко човешко същество, признавайки духовната ценностна система за личен въпрос за всеки от членовете на Организацията.

Съюзът на полските скаути е организация с нестопанска цел, от 16 февруари 2004 г. е регистрирана като организация в обществена полза.

Организацията на полските скаути наброява 100 320 членове [31.12.2015].

Член е на Полския съвет на младежките организации. 

История на полското скаутско движение[редактиране | редактиране на кода]

Скаутското движение в Полша е инспирирано от английското движение, което е основано от Робърт Бейдън-Пауъл. През 1908 г. той издава книгата „Скаутство за момчета“ (на английски: Scouting for boys). За първи път на територията на полските земи, които се намират под окупация, скаутското движение е промотирано от Полското гимнастическо дружество „Со̀кул“. Скаутското движение започва да се развива през 1910 г. Значително влияние за възникването му имат именно дейците от „Сокул“, както и Независимата младежка организация „Зажѐве“.[1]

Формално Организацията на полските скаути възниква на среща в Люблин през ноември 1918 г. През 20-те години на XX век Организацията на полските скаути е съосновател на Световната организация на скаутското движение и Световното сдружение на момичетата водачи и момичетата скаути.

Мисия и цел на скаутското движение[редактиране | редактиране на кода]

Мисията на организацията е възпитание на младежите както и подкрепа на развитието и оформянето на характера чрез поставяне на предизвикателства. Основните ценности, на които се основава възпитанието, се съдържат в скаутския закон. Макар че основата на възпитането в скаутската организация са моралните норми, произлизащи от християнските ценности, Организацията дава право на личен избор за собствена ценностна система.

Целите на скаутското движение са:

 • създаване на условия за всестранно развитие на човека,
 • оформяне на отговорна човешка личност,
 • разпространение на ценности в обществото като: свобода, истина, справедливост, демокрация, самоуправление, равноправие, толерантност и приятелство
 • възможност за създаване на междучовешки отношения;
 • пропагандиране на информация относно природата, екологията както и формиране на потребност от контакт с природата. 

Структура на скаутската организация[редактиране | редактиране на кода]

Висшият ръководен орган на Организацията на полските скаути е Конгресът на организацията. В периода между конгресите ръководни органи са Председател на организацията, Управителен съвет, Ръководител на организацията, Централа (еквивалент на борда), Централна ревизионна комисия (контролен орган) както и Върховен скаутски съд.

Юнак от ZHP

Организационната единица от най-високо ниво в ZHP се нарича „хоругва“ (на полски: chorągiew). Съществуват 17 хоругви: Бялостоцка, Долношльонска, Гданска, Келецка, Краковска, Куявско-Поморска, Любелска, Лодзка, Мазовецка, Ополска, Подкарпацка, Столична, Шльонска, Варминско-Мазурска, Великополска, Любуска земя. Хоругвата се дели на „отреди“ (на полски: hufce), организирани най-често на ниво окръг (повят).[2]

Отредите обединяват основните организационни единици: „громада“ (на полски: gromada), която се дели на „юнашки шесторки“ (на полски: szóstki zuchowe) и „дружина“ (на полски: drużyna), която се дели на „отряди“ (на полски: zastępy) или „патрули“ (на полски: patrole). Тези най-малки единици могат да се обединяват в „племена“ (на полски: szczepy) или „съюзени дружини“ (на полски: związki drużyn).[3]

В Организацията на полските скаути действат също така повсеместни, регионални както и екологични програмно-методични движения, които съсредоточават инструктори, редовни членове, които не са инструктори и изпълняващи инструкторски функции, както и организационни единици. Програмно-методичните движения работят в посока усъвършенстване на програмата и методиката, обмяна на опит и разпространение на инициативи, реализиране на конкретни действия, обществени инициативи.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

 • Юнаци (на полски: Zuchy), на възраст от 6 до 9 години.[4]
 • Харцери (на полски: Harcerze)[5]
 • Старши харцери (на полски: Harcerze starsi)[6]
 • Скитници (на полски: Wędrownicy), на възраст от 16 до 21 години.[7]
 • Възрастни в харцерството (на полски: Dorośli w harcerstwie)[8]
  • Инструктори (на полски: Instruktorzy), на възраст над 16 години.
  • Старейшини (на полски: Starszyzna), на възраст над 25 години и не изпълняващи инструкторски функция.
  • Сеньори (на полски: Seniorzy), инструктори или старейшини на възраст над 55 години.
 • „Неутъпкан път“ (на полски: Nieprzetarty Szlak), дейност на съюза за привичане на хора в неравностойно положение.[9]
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Związek Harcerstwa Polskiego“ в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Historia harcerstwa – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)
 2. Struktura organizacji – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)
 3. Struktura organizacji – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)
 4. Zuchy – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)
 5. Harcerze – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)
 6. Harcerze starsi – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)
 7. Wędrownicy – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)
 8. Dorośli w harcerstwie – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)
 9. Nieprzetarty Szlak – информация на сайта „Zhp.pl“ (посетен на 07.05. 2017 г.)