Сюлейман Демирел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сюлейман Демирел
Süleyman Sami Gündoğdu Demirel
турски политик

Роден
село Ислямкьой, Турция
Починал
Анкара, Турция
Погребан Турция

Религия Сунизъм

Подпис Süleyman Demirel Signature.jpg
Уебсайт
Сюлейман Демирел в Общомедия

Сюлейман Демирел (рождено име Сами Сюлейман Гюндооду Демирел; на турски: Süleyman Demirel) е турски политик, инженер по образование. Родом е от село Ислямкьой, вилает Ъспарта.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Демирел завършва Техническия университет в Истанбул през 1948 г.

През 1961 г. влиза в политиката и е избран в турския парламент от Партията на справедливостта. Три години по-късно застава начело на Партията на справедливостта. На 27 октомври 1965 г. Демирел става най-младият министър-председател на Република Турция. Налага политика на още по-тясно сближение на страната си с НАТО. Същевременно въвежда редици програми за развитие на турското селско стопанство.

През есента на 1979 г. отново е посочен за министър-председател на Турция. През септември 1980 г. е извършен военен преврат. Сюлейман Демирел е свален от поста и получава забрана да се занимава с политическа дейност.

През 1987 г. Демирел става председател на Партията на верния път и в качеството си на такъв през ноември 1991 г. става отново министър-председател на страната си. През 1993 г. е избран за президент на турската република и е такъв е до 2000 г. В периода от 1965 до 1993 г. е бил министър-председател на 7 правителства за общо 12 години.

Умира на 17 юни 2015 г. в клиника в Анкара. [1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]