С огън и меч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на С огън и меч.

С огън и меч
Ogniem i mieczem
Илюстрация на книгата от Юлиус Косак
Илюстрация на книгата от Юлиус Косак
Автор Хенрик Сенкевич
Първо издание 1884 г.
Полша
Издателство в България
Нар. култура, 1966
Тренев & Тренев, 1992
Книгоиздателска къща Труд, 2001
Оригинален език полски
Жанр исторически роман
Вид роман
Поредица Безсмъртен полски епос
Следваща Потоп (1886)

Преводач Димитър Икономов (1966)
ISBN ISBN 954-528-273-8
С огън и меч в Общомедия

С огън и меч (на полски: Ogniem i mieczem) е исторически роман от Хенрик Сенкевич. Написан е, според автора, "да повдигне духа" на полския народ през злочестия период последвал провалилото се Януарско въстание, избухнало по време на подялбата на Полша. За първи път е публикуван през 1884 г. Това е първата част от трилогия известна като Безсмъртен полски епос. Следващите две части на трилогията са Потоп (Potop, 1886) и Пан Володиовски (Pan Wołodyjowski, 1888). Романът е филмиран неколкократно, като най-скорошната му екранизация е от 1999 г.

Романът Согън и меч ни изпраща в Полско-литовското кралство (Жечпосполита) през 17 век по време на казашкото въстание на Богдан Хмелницки. Спечелил огромна популярност в Полша, в началото на 20 век той се превръща в една от най-известните полски книги на всички времена. Въведена е като задължително четиво в полските училища и е преведена на повечето европейски езици.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Романът разказва за любовта на Ян Скшетуски, шляхтич и хусарски поручик, и Юрко Богун, прочут казашки полковник, към красивата княгиня Елена Курцевич. Тя е обещана на казака от алчната си леля срещу големи богатства и работата е почти уредена, когато една вечер колата на Елена и леля ѝ се чупи насред пътя към тяхното имение Розлоги. Тогава обаче случайно се появява пан Скшетуски със своите хусари и помагат на двете жени. Любовта между Ян и Елена пламва от пръв поглед и той моли за ръката ѝ. Принуждава леля ѝ да се съгласи и да не я дава на Богун, като използва покровителството на своя военачалник-княз Йереми Вишньовецки, реално съществувала историческа личност.

И така всичко изглежда се нарежда според желанията на влюбените, когато Ян се нагърбва с важна мисия, възложена му от княза. Той трябва да отиде като пратеник в Запорожката Сеч, където казаците се готвят за бунт, а Богдан Хмелницки вече е избран за техен водач. Поручик Скшетуски се познава с Хмелницки, тъй като на връщане от Крим случайно му спасява живота, за което казакът му остава дълбоко признателен. Освен това по пътя преди да срещне своята Елена, Ян се отбива в Чигирин, където в кръчмата се запознава с двама от своите най-предани приятели — грамадния литовец Лонгинус Подбипенда и хитроумния пан Заглоба. Тук той среща и Чаплински, най-големия враг на Хмелницки, с когото се спречква и публично го унижава. Това обаче се оказва твърде полезно в по-нататъшното развитие на сюжета.

И така Скшетуски е вече близо до Сеч, когато положението му се изяснява. Тогава той изпраща верният си слуга Женджан с писма до княгиня Елена и леля ѝ със съвет да тръгнат към Лубни. След това Ян продължава пътя си към Сеч.

Край на разкриващата сюжета част.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]