ТЕЦ Екибастуз-2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ТЕЦ "Екибастуз-2"
Местоположение Екибастуз, Казахстан
Енергоносител въглища
Турбини 2
Капацитет 1000 MW
Открита 1987
ТЕЦ "Екибастуз-2" в Общомедия

ТЕЦ "Екибастуз-2" е топлоелектрическа централа, задвижвана с въглища, в Екибастуз, Казахстан. Централата, построена през 1987, има инсталирана мощност от 1000 MW. В Екибастуз-2 се намира най-големия комин в света – 419.7 м.

50% от активите на централата са притежавани от Интер РАО УЕС, и 50% от казахтанското правителство. Около 3/4 от произвежданата енергия се изнася за Русия.На 30 май 2006 г., коминът на ТЕЦ GRES-2 се запалил и пламъци и дим можели да се видят да излизат от върха на сградата. Не е имало данни за жертви и нито дума за причината на пожара не се е казала. Пожарникари от мястото на инцидента, казали, че всички вътре в сградата са били евакуирани.

Мощности[редактиране | редактиране на кода]

Планирания капацитет е 4000 MW, осигурявани от осем генератора по 500 MW.

Генератор 1 е пуснат в експлоатация през декември 1990.
Генератор 2 е пуснат в експлоатация през декември 1993.
Строежа на Генератор 3 е започнат през 1990, но спрян по-късно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ekibastuz GRES-2 Power Station“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.