Таврия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Таврия
Разселение на таврийските българи
Разселение на таврийските българи

Таврия, по-рядко Таври́да или Та́врика (на гръцки: Η Ταυρική), е историко-географска област в днешна Украйна. Заема полуостров Крим и прилежащи части от съседни области в Украйна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на областта идва от античното племе таври, приемано за най-древното население на полуостров Крим. В Античността с името Таврида или Таврика се е наричала най-южната част на Кримския полуостров. През Средните векове това название се разпростира върху цялата територия на Крим.

През 18-19 век в Таврия са включени райони на север от Крим, за които понякога се използва и названието Северна Таврия. Тези райони на запад се простират до река Днепър, а на изток до линията Запорожие – Бердянск.

През 1918 година в Крим за кратко съществува Таврийска съветска социалистическа република (Таврида) със столица Симферопол.

В днешна Украйна названието Таврия или Таврика няма официална употреба и се използва главно в исторически контекст. В българския език то получава разпространение след 1861 – 1862 и преселването на част от бесарбските българи в южните части на днешна Запорожка област, където са познати също като таврийски българи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]