Тадеуш Сулимирски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тадеуш Сулимирски
Tadeusz Sulimirski
полски историк и археолог
Роден
Починал
20 април 1983 г. (85 г.)

Учил вЛвовски университет
Научна дейност
ОбластИстория, праистория
Работил вЛвовски университет
Ягелонски университет
Университетски колеж Лондон
ПубликацииThe Sarmatians (1970)
Семейство
СъпругаОлга Сулимирска
Деца5
Тадеуш Сулимирски в Общомедия

Тадеуш Сулимирски (на полски: Tadeusz Sulimirski; 1898 – 1983) е полски историк и археолог, който емигрира във Великобритания след избухването на Втората световна война през 1939 г. Той е известен със своите трудове за древните сармати.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва университета на Лвов (сега в западна Украйна) където защитава докторат по праистория и антропология. От 1933 г. до 1936 г. преподава праистория в университета на Лвов, след което става професор по праисторическа археология в Ягелонския университет в Краков, Полша.

След началото на Втората световна война емигрира във Великобритания, където през 1941 г. става секретар на министерството на образованието на полското правителство в изгнание. От 1958 г. е професор по централна и източноевропейска археология в Института по археология към Университетски колеж Лондон. В периода 1952 – 1965 г. изнася лекции и семинари в множество европейски страни, а в периода 1968 – 1969 и в редица американски университети. След пенсионирането си продължава да пътува и преподава.

Член е на Лондонското обществото на антикварите, на Кралския антропологичен институт на Великобритания и Ирландия и на Обществото по праистория Лондон-Кеймбридж.

Умира на 20 април 1983 г. като оставя съпруга, Олга Сулимирска и пет деца.

Публикации и трудове[редактиране | редактиране на кода]

Професор Тадеуш Сулимирски е известен с основополагащите си трудове за сарматите:

  • The Sarmatians (vol. 73 in series „Ancient People and Places“) London: Thames & Hudson, 1970. (Книгата е отпечатана и в САЩ от издателство Praeger, преведена и на полски през 1979 г.)

Сътрудничи на много международни списания и енциклопедии, има множество публикации за централно- и източноевропейска праистория:

  • Kultura wysocka, 1931,
  • Polska przedhistoryczna, vol. 1 (1955), vol. 2 (1959)

Известен е и с труда си върху геополитическата пропаганда Poland and Germany: Past and Future (London and Edinburgh, West-Slavonic Bulletin, 1942).

Източници[редактиране | редактиране на кода]