Тазобедрена става

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
тазобедрена става
Hip.jpg
Кости около тазобедрената става
Латински coxa
Атлас тазобедрена става
MeSH Hip
Elsevier 12422739
тазобедрена става в Общомедия

Тазобедрената става (на латински: coxa) е една от големите стави, чрез която долният крайник се свързва към трупа на тялото. Тя има сферична форма и е изградена от две ставни повърхности покрити с хрущял – главата на бедрената кост и ставната ямка на таза, както и свързващите ги лигаменти. Главата на бедрената кост („ябълката“) е разположена в нейната горна част и представлява почти идеална сфера, която се движи в ацетабулума (сферична чашковидна вдлъбнатина на таза).

Гладкото и безболезнено движение в ставата се определя от правилната форма на тези два компонента, както и на доброто им покритие със ставен хрущял. Закрепването на бедрената глава в ацетабулума става, чрез няколко здрави връзки (лигаменти) и чрез заобикалящите ставата мускули. Приплъзването на хрущялните ставни повърхности се улеснява от оскъдно количество вътреставна течност изпълваща ставната кухина.[1][2]

Тазобедрената става позволява голяма свобода на движенията и в същото време пренася тежестта на тялото върху долния крайник. Движенията които се извършват в нея са следните:

  • сгъване и разгъване на долния крайник
  • отвеждане и привеждане към тялото
  • въртене навън и навътре

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))  Thieme Atlas of Anatomy: General Anatomy and Musculoskeletal System. Thieme, 2006. ISBN 1-58890-419-9.
  2. ((en)) Platzer, Werner. Color Atlas of Human Anatomy, Vol. 1: Locomotor System. 5th. Thieme, 2004. ISBN 3-13-533305-1.