Таймлапс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цъфтящ здравец – 2 часа редуцирани до няколко секунди
Таймлапс на залез
Бобови семена покълват – възпроизведени 10 дена за 1 минута
Таймлапс на нощно небе[1]

Таймлапс (от английски: time – „време“, lapse – „изпускам, пропуск“) е фотографска техника на заснемане на видео.

При нея честотата на кадрите (fps) при показване е много по-разредена от честотата за заснемане, т.е. пропуснати са много от заснетите кадри. Когато филмът е пуснат с нормална скорост, времето изглежда се движи по-бързо. Например, сцена може да бъде заснета с един кадър в секунда, но след това възпроизведена с 30 кадъра в секунда; резултатът е очевидно 30 пъти по-голяма скорост. По подобен начин филмът може също да се възпроизвежда с много по-ниска скорост от тази, с която е заснет, забавяйки иначе бързо действие, като при бавно движение или високоскоростна фотография.

Процеси, които обикновено изглеждат едва доловими и твърде бавни за човешкото око, например движението на Слънцето и звездите или растежът на растение, стават достъпни за наблюдение. През 2021 г. Google Earth показва видеоклип, съставен от сателитни снимки, в който се виждат измененията на Земята през предходните 37 години, например разрастването на някои градове, променящите се пясъци на Кейп Код и пресъхването на Аралско море[2].

Забързан и забавен каданс[редактиране | редактиране на кода]

Таймлапсът е екстремната версия на кинематографската техника на undercrank (заснемане с по-ниска честота на кадрите, така че действието изглежда ускорено при възпроизвеждане, типично от времето, когато филмовите камери са били ръчно въртяни, а също и техника в бойните сцени на почти всички филми на Джаки Чан). Обратният ефект – забавен каданс (overcrank) се постига при заснемане на по-голям брой кадри от тези възпроизвеждани за единица време.

Стоп моушън анимация[редактиране | редактиране на кода]

Стоп моушън анимацията е сравнима техника. При нея обект, който всъщност не се движи, например кукла, може многократно да се премества ръчно с малко разстояние и да се снима. Тогава снимките могат да бъдат възпроизведени като филм със скорост, която показва обекта да се движи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ALMA Time-lapse Video Compilation Released // ESO Announcement. Посетен на 12 December 2012.
  2. Google Earth показа смущаващи изменения на Земята // TechNews.bg. Посетен на 19 април 2021.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Time-lapse photography в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​