Тайният противник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тайният противник
The Secret Adversary
Автор Агата Кристи
Първо издание 1922 г.
Великобритания
Оригинален език английски
Жанр криминален
Вид роман
Страници 238
Поредица Томи и Тапънс
Предходна Аферата в Стайлс
Следваща Убийство на игрището за голф

Издателство в БГ Абагар Холдинг
Преводач Румяна Стоянова
ISBN ISBN 954-584-117-6

Тайният противник е втората книга на Агата Кристи, издадена през 1922 г. В романа са представени за първи път образите на Томи и Тапънс, които се появяват в още три романа и една книга с разкази.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

В пролога един мъж на борда на кораба „Луизитания“, на 7 май 1915 г. дава важни документи на млада американка, тъй като тя има по-голям шанс да се спаси („първо жените и децата“).
През 1919 г. в Лондон, демобилизираният войник Томи Бересфорд среща старата си приятелка Прудънс „Тапънс“ Каули, и двамата останали без работа и пари. Те измислят начин как да припечелят, а именно като се впуснат в приключения, били те и опасни. Така формират „Младите любители на приключения“ ООД. Докато правят плановете си биват дочути от г-н Уитингтън, който предлага работа на Тапънс. Той е шокиран, когато тя му се представя като „Джейн Фин“. Постепенно Тапънс разбира, че момичето, стоящо зад това име е забулено от мистерия и нещата може да са по-опасни, отколкото изглеждат. Уитингтън я отпраща, давайки ѝ пари за да си мълчи, след което изчезва безследно. Томи и Тапънс пускат обява във вестника, че издирват информация относно Джейн Фин.
Последват два бързи отговора на обявата. Първо младежите се срещат с г-н Картър, който Томи разпознава като лидера на Британското разузнаване от военната му служба. Г-н Картър им разказва историята на Джейн Фин, американка, пътуваща към Париж на борда на Луизитания, когато корабът потъва. Тя е получила тайни документи, които да даде на Американското посолство в Лондон. Тя оцелява, но правителството не успява да открие нито нея, нито документите. Една евентуална публикация на документите може да компрометира британското правителство. Томи и Тапънс се съгласяват да работят за г-н Картър. Той ги предупреждава, че това е опасна мисия, заради неуловимия и безмилостен г-н Браун. След това младежите се срещат с Джулиъс Хърсхаймър, американец, който е първи братовчед на Джейн Фин, милионер, отседнал в хотел Риц. Той всячески се опитва да я открие. Вече се е свързал със Скотланд Ярд; инспектор, назоваващ себе си Браун взима единствената снимка на Джейн, преди истински инспектор да се свърже с него. Томи и Тапънс обединяват усилия с Джулиъс.
При срещата си с Тапънс Уитингтън споменава името Рита. Томи и Тапънс успяват да открият Маргьорит „Рита“ Вандемейер сред оцелелите пътници на Луизитания. Уитингтън и Борис Иванович напускат апартамента на Рита, точно преди Томи и Тапънс да излязат от сградата. Томи ги последва и след като става ясно, че двамата ще поемат в различна посока, младежът се обажда на Джулиъс за помощ. Така Томи проследява Борис до къща в Сохо, докато Джулиъс следи Уитингтън във влака за Бърнмут. Борис отвежда Томи до среща на Болшевишки конспиратори, където Томи е заловен. В опита си да се спаси, Томи заявява, че знае къде са документите, и така мъжете отлагат убийството му, като го затварят в тъмна стая.
Тапънс печели на своя страна Албърт, момче, което работи в сградата, където живее г-жа Вандемейер. Той ѝ помага да започне работа като прислужница на Рита. Разговор между Рита и Борис подсказва на Тапънс, че е на вярна следа в преследването на г-н Браун. Следващият посетител е сър Джеймс Пийл Еджертън, адвокат. През почивния си ден, Тапънс се среща с Джулиъс в Риц. Той ѝ разказва, че е проследил Уитингтън до частна болница, където последният се е срещнал с някаква сестра. Преди Джулиъс да успее да се задейства Уитингтън и сестрата са напуснали. Томи все още не се е върнал. Тапънс моли Джулиъс да потърсят помощ от сър Джеймс. Те споделят притесненията си относно изчезването на Томи. Тапънс се връща по-рано в апартамента, където заварва „господарката си“ да си приготвя багажа. Рита заплашва Тапънс с пистолет, но момичето го отнема и под заплаха Рита признава, че знае кой е г-н Браун. В същото време пристигат Джулиъс и сър Джеймс, г-жа Вандемейер изпищява, след което припада. Тримата остават през нощта при нея, за да може като се съвземе да им разкрие самоличността на г-н Браун, но за голяма тяхна изненада на сутринта откриват Рита мъртва.
Тримата се свързват с д-р Хол, ръководител на частната клиника, с надежда да открият г-н Уитингтън. Оказва се, че Джейн Фин се намира в клиниката под името Джанет Вандемейер, тъй като страда от пълна загуба на паметта след потъването на Луизитания. Но се оказва, че тя е напуснала клиниката. Джулиъс, за разлика от Тапънс, не симпатизира и не вярва на сър Джеймс. Джулиъс предлага брак на Тапънс, която винаги е искала да се омъжи за богат мъж. Тапънс получава телеграма от Томи и бърза към мястото посочено в телеграмата.
Томи е държан в плен в къщата на конспираторите в Сохо, където млада французойка, Анет, му носи храна. Тя му помага да избяга, но отказва да напусне къщата. Томи се връща в Риц, където с Джулиъс разбират, че телеграмата до Тапънс е уловка. Те отиват на адреса, но не успяват да я намерят. Междувременно сър Джеймс открива Джейн Фин, която си е възвърнала паметта след претърпян инцидент. Тя им казва къде да намерят документите. На указаното място има само бележка гласяща: „Поздрави от г-н Браун.“ Те разбират, че мистериозният непознат е отново крачка напред. Томи се връща в Лондон за да уведоми г-н Картър. Там, Томи научава още лоши новини: оказва се, че Тапънс се е удавила. Томи се връща в Риц, с намерението да отмъсти на г-н Браун за смъртта на Тапънс. Той и Джулиъс се скарват (Томи още е ядосан за предложението на Джулиъс Тапънс да се омъжи за него). Докато търси хартия за писма в чекмеджето на Джулиъс, Томи намира снимка на Анет. Томи стига до извода, че Джейн Фин, с която са се срещнали не е истинската, а е подставено лице, с което враговете искат да спрат разследването му. Томи тръгва по следа, и с помощта на Албърт открива Тапънс. Той получава писмо от Тапънс, но веднага разбира, че е фалшиво, тъй като името ѝ е грешно написано. Тогава си дава сметка кой го е изпратил, а именно кой е г-н Браун.
Джулиъс отвлича Краменин, един от конспираторите. Успява да освободи Тапънс и Анет, и ги отвежда с колата си. Томи успява да скочи в колата и заплашвайки с пистолет Джулиъс кара двете момичета да хванат влака и да отиват в Лондон при сър Джеймс. Там Джейн им разказва историята си: след като получава документите, тя ги заменя с празни листи. След това е отвлечена и закарана в къщата в Сохо. Сред похитителите е и Рита. Джейн разбира, че животът ѝ е в голяма опасност, и решава да се прави, че има амнезия. По време на нощта, тя скрива документите в една от картините в стаята. Тя поддържа версията за амнезията си през всичките тези години, въпреки заплахите и напрежението. Тапънс оповестява подозрението си, че Джулиъс е г-н Браун. Сър Джеймс се съгласява, добавяйки, че това не е истинският Джулиъс, а позьор, който е убил Джулиъс и е заел мястото му. Те бързат към къщата в Сохо, за да стигнат първи до документите.
Откриват документите в къщата. Сър Джеймс разкрива на момичетата, че всъщност той самият е г-н Браун и им заявява, че няма да излязат живи от къщата. Джулиъс и Томи, които се крият в къщата, обезоръжават Джеймс, които от своя страна се самоубива, чрез отрова в пръстена, който носи.
Джулиъс дава парти в чест на Джейн. Романът завършва с две предложения за женитба: на Джулиъс към Джейн и Томи към Тапънс.

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Томас „Томи“ Бересфорд – млад, червенокос англичанин, малко над 20-годишен, който участва във войната, ранен два пъти; считат го за бавно схватлив, но непоколебим и с остър ум, проявяващ се най-добре в напечени ситуации.
 • Прудънс „Тапънс“ Каули – млада жена, с черна коса; малко над 20-годишна; най-малката от седемте дъщери на консервативен архидякон; медицинска сестра през войната; модерна и елегантна, с бързо мислене.
 • Джулиъс Хърсхаймър – американски милионер; издирва братовчедка си Джейн Фин, момиче, което никога не е срещал поради семейна кавга; съобразителен и бидейки американец, носи винаги пистолет, който знае как да използва. Малко над 30 години.
 • г-н Картър – англичанин от разузнаването и познаващ много влиятелни хора, познат само под този псевдоним. Търси Джейн Фин и документите, които момичето е отнесло от кораба.
 • Джейн Фин – американка, на 18 години, когато напуска Америка, работеща като медицинска сестра през войната. Тя се качва на кораба Луизитания и оцелява; на нея са ѝ връчени важни документи.
 • Маргьорит „Рита“ Вандемейер – красива жена, на средна възраст, която заедно с другите конспиратори търсят документите.
 • Алберт – момче, работещо в сградата, където живее Рита, помага на Томи и Тапънс.
 • г-н Уитингтън – член на конспираторите, които първи се сблъсква с Томи и Тапънс. Ужасен е когато чува името Джейн Фин от устата на Тапънс.
 • Борис Иванович – част от конспираторите, във връзка с Рита и Уитингтън.
 • Краменин – руски болшевик, един от конспираторите, познат като „номер 1“. Джулиъс го заплашва и го кара да го заведе при момичетата.
 • д-р Хол – управлява клиника, където последните няколко години се е подвизавало момиче с амнезия, известно като Джанет, племенница на Рита.
 • сър Джеймс Пийл Еджертън – лондонски адвокат, близък с Рита. Важна клечка в политиката, считан за следващия министър-председател. Г-н Картър го уважава заради интелигентността му.
 • г-н Браун – неуловимият лидер на конспираторите. Най-великият престъпен ум на своето време.

Посвещение[редактиране | редактиране на кода]

На всички, които водят монотонен живот с надеждата, че ще могат да изживеят макар и косвено очарованията и опасностите на едно приключение.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The Secret Adversary“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.