Тайният противник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тайният противник
The Secret Adversary
АвторАгата Кристи
Първо издание1922 г.
Великобритания
Оригинален езиканглийски
Видроман
Страници238
ПоредицаТоми и Тапънс
ПредходнаАферата в Стайлс
СледващаУбийство на игрището за голф

Издателство в БългарияАбагар Холдинг
ПреводачРумяна Стоянова
ISBNISBN 954-584-117-6

Тайният противник е втората книга на Агата Кристи, издадена през 1922 г. В романа са представени за първи път образите на Томи и Тапънс, които се появяват в още три романа и една книга с разкази.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

В пролога един мъж на борда на кораба „Луизитания“, на 7 май 1915 г. дава важни документи на млада американка, тъй като тя има по-голям шанс да се спаси („първо жените и децата“).
През 1919 г. в Лондон, демобилизираният войник Томи Бересфорд среща старата си приятелка Прудънс „Тапънс“ Каули, и двамата останали без работа и пари. Те измислят начин как да припечелят, а именно като се впуснат в приключения, били те и опасни. Така формират „Младите любители на приключения“ ООД. Докато правят плановете си биват дочути от г-н Уитингтън, който предлага работа на Тапънс. Той е шокиран, когато тя му се представя като „Джейн Фин“. Постепенно Тапънс разбира, че момичето, стоящо зад това име е забулено от мистерия и нещата може да са по-опасни, отколкото изглеждат. Уитингтън я отпраща, давайки ѝ пари за да си мълчи, след което изчезва безследно. Томи и Тапънс пускат обява във вестника, че издирват информация относно Джейн Фин.
Последват два бързи отговора на обявата. Първо младежите се срещат с г-н Картър, който Томи разпознава като лидера на Британското разузнаване от военната му служба. Г-н Картър им разказва историята на Джейн Фин, американка, пътуваща към Париж на борда на Луизитания, когато корабът потъва. Тя е получила тайни документи, които да даде на Американското посолство в Лондон. Тя оцелява, но правителството не успява да открие нито нея, нито документите. Една евентуална публикация на документите може да компрометира британското правителство. Томи и Тапънс се съгласяват да работят за г-н Картър. Той ги предупреждава, че това е опасна мисия, заради неуловимия и безмилостен г-н Браун. След това младежите се срещат с Джулиъс Хърсхаймър, американец, който е първи братовчед на Джейн Фин, милионер, отседнал в хотел Риц. Той всячески се опитва да я открие. Вече се е свързал със Скотланд Ярд; инспектор, назоваващ себе си Браун взима единствената снимка на Джейн, преди истински инспектор да се свърже с него. Томи и Тапънс обединяват усилия с Джулиъс.
При срещата си с Тапънс Уитингтън споменава името Рита. Томи и Тапънс успяват да открият Маргьорит „Рита“ Вандемейер сред оцелелите пътници на Луизитания. Уитингтън и Борис Иванович напускат апартамента на Рита, точно преди Томи и Тапънс да излязат от сградата. Томи ги последва и след като става ясно, че двамата ще поемат в различна посока, младежът се обажда на Джулиъс за помощ. Така Томи проследява Борис до къща в Сохо, докато Джулиъс следи Уитингтън във влака за Бърнмут. Борис отвежда Томи до среща на Болшевишки конспиратори, където Томи е заловен. В опита си да се спаси, Томи заявява, че знае къде са документите, и така мъжете отлагат убийството му, като го затварят в тъмна стая.
Тапънс печели на своя страна Албърт, момче, което работи в сградата, където живее г-жа Вандемейер. Той ѝ помага да започне работа като прислужница на Рита. Разговор между Рита и Борис подсказва на Тапънс, че е на вярна следа в преследването на г-н Браун. Следващият посетител е сър Джеймс Пийл Еджертън, адвокат. През почивния си ден, Тапънс се среща с Джулиъс в Риц. Той ѝ разказва, че е проследил Уитингтън до частна болница, където последният се е срещнал с някаква сестра. Преди Джулиъс да успее да се задейства Уитингтън и сестрата са напуснали. Томи все още не се е върнал. Тапънс моли Джулиъс да потърсят помощ от сър Джеймс. Те споделят притесненията си относно изчезването на Томи. Тапънс се връща по-рано в апартамента, където заварва „господарката си“ да си приготвя багажа. Рита заплашва Тапънс с пистолет, но момичето го отнема и под заплаха Рита признава, че знае кой е г-н Браун. В същото време пристигат Джулиъс и сър Джеймс, г-жа Вандемейер изпищява, след което припада. Тримата остават през нощта при нея, за да може като се съвземе да им разкрие самоличността на г-н Браун, но за голяма тяхна изненада на сутринта откриват Рита мъртва.
Тримата се свързват с д-р Хол, ръководител на частната клиника, с надежда да открият г-н Уитингтън. Оказва се, че Джейн Фин се намира в клиниката под името Джанет Вандемейер, тъй като страда от пълна загуба на паметта след потъването на Луизитания. Но се оказва, че тя е напуснала клиниката. Джулиъс, за разлика от Тапънс, не симпатизира и не вярва на сър Джеймс. Джулиъс предлага брак на Тапънс, която винаги е искала да се омъжи за богат мъж. Тапънс получава телеграма от Томи и бърза към мястото посочено в телеграмата.
Томи е държан в плен в къщата на конспираторите в Сохо, където млада французойка, Анет, му носи храна. Тя му помага да избяга, но отказва да напусне къщата. Томи се връща в Риц, където с Джулиъс разбират, че телеграмата до Тапънс е уловка. Те отиват на адреса, но не успяват да я намерят. Междувременно сър Джеймс открива Джейн Фин, която си е възвърнала паметта след претърпян инцидент. Тя им казва къде да намерят документите. На указаното място има само бележка гласяща: „Поздрави от г-н Браун.“ Те разбират, че мистериозният непознат е отново крачка напред. Томи се връща в Лондон за да уведоми г-н Картър. Там, Томи научава още лоши новини: оказва се, че Тапънс се е удавила. Томи се връща в Риц, с намерението да отмъсти на г-н Браун за смъртта на Тапънс. Той и Джулиъс се скарват (Томи още е ядосан за предложението на Джулиъс Тапънс да се омъжи за него). Докато търси хартия за писма в чекмеджето на Джулиъс, Томи намира снимка на Анет. Томи стига до извода, че Джейн Фин, с която са се срещнали не е истинската, а е подставено лице, с което враговете искат да спрат разследването му. Томи тръгва по следа, и с помощта на Албърт открива Тапънс. Той получава писмо от Тапънс, но веднага разбира, че е фалшиво, тъй като името ѝ е грешно написано. Тогава си дава сметка кой го е изпратил, а именно кой е г-н Браун.
Джулиъс отвлича Краменин, един от конспираторите. Успява да освободи Тапънс и Анет, и ги отвежда с колата си. Томи успява да скочи в колата и заплашвайки с пистолет Джулиъс кара двете момичета да хванат влака и да отиват в Лондон при сър Джеймс. Там Джейн им разказва историята си: след като получава документите, тя ги заменя с празни листи. След това е отвлечена и закарана в къщата в Сохо. Сред похитителите е и Рита. Джейн разбира, че животът ѝ е в голяма опасност, и решава да се прави, че има амнезия. По време на нощта, тя скрива документите в една от картините в стаята. Тя поддържа версията за амнезията си през всичките тези години, въпреки заплахите и напрежението. Тапънс оповестява подозрението си, че Джулиъс е г-н Браун. Сър Джеймс се съгласява, добавяйки, че това не е истинският Джулиъс, а позьор, който е убил Джулиъс и е заел мястото му. Те бързат към къщата в Сохо, за да стигнат първи до документите.
Откриват документите в къщата. Сър Джеймс разкрива на момичетата, че всъщност той самият е г-н Браун и им заявява, че няма да излязат живи от къщата. Джулиъс и Томи, които се крият в къщата, обезоръжават Джеймс, които от своя страна се самоубива, чрез отрова в пръстена, който носи.
Джулиъс дава парти в чест на Джейн. Романът завършва с две предложения за женитба: на Джулиъс към Джейн и Томи към Тапънс.

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Томас „Томи“ Бересфорд – млад, червенокос англичанин, малко над 20-годишен, който участва във войната, ранен два пъти; считат го за бавно схватлив, но непоколебим и с остър ум, проявяващ се най-добре в напечени ситуации.
 • Прудънс „Тапънс“ Каули – млада жена, с черна коса; малко над 20-годишна; най-малката от седемте дъщери на консервативен архидякон; медицинска сестра през войната; модерна и елегантна, с бързо мислене.
 • Джулиъс Хърсхаймър – американски милионер; издирва братовчедка си Джейн Фин, момиче, което никога не е срещал поради семейна кавга; съобразителен и бидейки американец, носи винаги пистолет, който знае как да използва. Малко над 30 години.
 • г-н Картър – англичанин от разузнаването и познаващ много влиятелни хора, познат само под този псевдоним. Търси Джейн Фин и документите, които момичето е отнесло от кораба.
 • Джейн Фин – американка, на 18 години, когато напуска Америка, работеща като медицинска сестра през войната. Тя се качва на кораба Луизитания и оцелява; на нея са ѝ връчени важни документи.
 • Маргьорит „Рита“ Вандемейер – красива жена, на средна възраст, която заедно с другите конспиратори търсят документите.
 • Алберт – момче, работещо в сградата, където живее Рита, помага на Томи и Тапънс.
 • г-н Уитингтън – член на конспираторите, които първи се сблъсква с Томи и Тапънс. Ужасен е когато чува името Джейн Фин от устата на Тапънс.
 • Борис Иванович – част от конспираторите, във връзка с Рита и Уитингтън.
 • Краменин – руски болшевик, един от конспираторите, познат като „номер 1“. Джулиъс го заплашва и го кара да го заведе при момичетата.
 • д-р Хол – управлява клиника, където последните няколко години се е подвизавало момиче с амнезия, известно като Джанет, племенница на Рита.
 • сър Джеймс Пийл Еджертън – лондонски адвокат, близък с Рита. Важна клечка в политиката, считан за следващия министър-председател. Г-н Картър го уважава заради интелигентността му.
 • г-н Браун – неуловимият лидер на конспираторите. Най-великият престъпен ум на своето време.

Посвещение[редактиране | редактиране на кода]

На всички, които водят монотонен живот с надеждата, че ще могат да изживеят макар и косвено очарованията и опасностите на едно приключение.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Secret Adversary в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​