Тайпан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тайпан
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
семейство:Аспидови (Elapidae)
род:Тайпани (Oxyuranus)
вид:Тайпан (O. scutellatus)
Научно наименование
(Peters, 1867)
Разпространение
Тайпан в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновен тайпан, крайбрежен тайпан или просто тайпан е змия от семейство Аспидови. Има два подвида: новогвинейски тайпан (Ox. S. Canni) и северозараден тайпан (Ox. S. Barringeri).

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено на дължина достига 2 – 3 m, но са залавяни и по-големи екземпляри (3,3), (3,5) m. На цвят най-често е в различни оттенъци на кафявото или охра. Може да е жълтеникав или с лек зеленикав оттенък. Главата обикновено е по-тъмна от тялото. Коремът е светъл. Очите са големи, кръгли. Отровна. Отровните зъби са предни, големи (до 0,9 -1,2 cm). Отровата е мощен невротоксин който убива човек за 45 минути.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Австралия. Източното крайбрежие, източно от Големия водоразделен хребет, от нос Йорк до Бризбейн. В миналото се е срещал и на полуостров Арнемланд, но вече се смята, че е изчезнал от там. Обитава крайбрежни храсталаци и редки гори, среща се в ниви и плантации. Не се притеснява от човека, на места живее в близост до него.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Изключително агресивна и бърза змия. Когато е обезпокоена имитира кобра, издига предната част на тялото си и едва забележимо раздува шия. Храни се главно с мишки и плъхове, рядко с жаби, птици, други змии. Преди да дойдат европейците се е хранела главно с бандикути (малки двуутробни), но впоследствие си е сменила диетата, започвайки да се храни с привнесените гризачи. Женските са малко по-едри от мъжките. Снася между 10 и 20 яйца. Активна рано сутрин, привечер и нощем.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

През 1950 г. от ухапване на Тайпан загива херпетологът, Kevin Budden – един от учените с най-голям принос при изучаването на тази змия. Смята се, че обикновеният тайпан и континенталният някога са били един вид, но при издигането си, Голямата вододелна планина е разделила популациите, вследствие на което са се формирали два нови вида. За неговия подвид новогвинейски (папуаски) тайпан (Ox. Scutellatus Canni) се знае сравнително малко: обитава южна и югоизточна Нова Гвинея. На дължина достига около 2 m. На цвят е от тъмносив, кафяв, кафеникав до черен. Често на гърба има червеникава линия. Коремът е от ярко жълт до оранжев. Главата е по-тъмна от тялото. Силно отровен. Среща се в джунгли, дъждовни гори, речни долини. Храни се с жаби, гущери, дребни бозайници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Oxyuranus scutellatus (Peters, 1867). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)

Литература[редактиране | редактиране на кода]