Талин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Талин
Tallinn
Знаме    Герб
Vaade Oleviste tornist 2004.jpg
Estonia location map.svg
59.4372° с. ш. 24.745° и. д.
Талин
Страна Флаг на Естония Естония
Област Харю
Община Талин
Площ 159 km²
Население (2013) 425 249 души
2675 души/km²
Кмет Едгар Сависаар (ЕЦП)
Официален сайт tallinn.ee
Талин в Общомедия

Талин (на естонски Tallinn, исторически Reval, Ревель) е столица и най-голям град на Естония. Главен административен център на област Харю. Разположен е на южния бряг на Финския залив на около 80 километра от Хелзинкии има площ от 159.2 км². След 1991 година, благодарение на високотехнологичната индустрия и на потока от туристи, Талин се е превърнал в един от най-важните градове за Източна Европа и Прибалтика. Населението наброява около 400 000 души (2004).

История[редактиране | редактиране на кода]

Талин
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Панорамен изглед.
Име в регистъра Historic Centre (Old Town) of Tallinn
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на Естония Естония
Тип Културно
Критерии ii, iv
Вписване 1997  (21ва сесия)
Талин в Общомедия

Първите следи от заселници по тези земи са отпреди 5000 години. Първият замък в Талин е построен на хълма Тоомпеа през 1050. Градът се намира на много важно място – между Русия, Европа и Скандинавието и затова още от основаването си е цел на много народи,но най-вече на датчаните,които го завлядяват заедно с части от Естония през 1219 година.

През 1346 година датчаните продават града на Тевтонския орден. Около 8-те хиляди жители на средновековния Талин се радвали на много богатства заради доброто разположение на града и на добра защити – Талин имал крепостна стена и около 70 защитни кули.

През различни периоди Талин е бил управляван от руснаци,шведи и датчани. По време на градската индустриална революция през 19 век,по време на руското управление градското пристанище бива разширено. През 20 век града става столица на свободна Естония,след война между Германия и Русия. След окупацията на Съветска Русия през 1944 година,Талин става столица на Съветска Естония. През 1980 година,когато се провеждат Летните олимпийски игри в Москва, в градчето Пирита на североизток от Талин се провежда регата и заради това в Талин биват издигнати много нови сгради.Строителството на нови и по-модерни сгради продължава със скоростни темпове след получаването на де факто независимост на Естония от Съветска Русия.

Панелни блокове е крайните квартали на Талин
"Старият" и "Новият" Талин. Кулата на преден план е част от Кметството

Старата част на Талин е де факто разделена на две под части:

  • Тоомпеа
  • Стария град,заселен в миналото главно от германци и руснаци. Днес повече естонци има в южната част на Стария Талин.

Днес Старият Талин е обявен за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.Това става през 1997 година и въпреки че Талин е бомбандиран през Втората световна война,Старият град е почти непокътнат.Към него се включва и построената през 15 век игла в готически стил на църквата "Свети Олаф". Точно заради тази игла между 1549 и 1625 години тази църква е най-високата в света.Днес,след няколко реконструкции,църквата е висока 123 метра.

Местоположение и климат[редактиране | редактиране на кода]

Сателитна снимка на Талин от 2006.

Талин е разположен в южната част на Финския залив и в северозападната част на Естония. Езерото Юлемисте е най-голямото в района на Талин – площта му е около 10 кв. километра и цялата столица черпи водните си запаси от неговите води. Второто по големина езеро е Харку с близо 2 квадратни километра площ. Единствената по-голяма и важна река преминаваща през Талин е Пирита, която се влива във Финския залив. Най-високата естествена точка на града е 64 метра над морското равнище. Бреговата линия на града с дължина около 50 километра е разпределена между три полуострова – Копли,Палясааре и Какумиае. Максималната лятна температура се достига през юли,а минималната през май (съответно около 33 и 14 градуса по Целзий). Максималната зимна се достига през април, а минималната през декември (съответно около 0 и -8 градуса по Целзии). Естествено,в Талин са поставяни и температурни рекорди нетипични за този регион.Например около 32 градуса през лятото и минус 32 през зимата. Най-много дъжд пада през август, а най-малко през февруари и март.

Население[редактиране | редактиране на кода]

404005 (2009)

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към историческия център.

Най-старото име,с което Талин се среща в хрониките е от една руска такава, в която градът е наречен Коливан. Предполага се,че е бил кръстен на естонският митичен герой Калев. По-късно,през 12 век се появява версията Калеван, вписана на регионална карта от арабския картограф Мохамед ал-Идриси.

Наименованието "Tallinn(a)" се предополага, че е с естонски произход. Смята се, че произлиза от "Taani-linn(a)" (означаващо "Датската крепост/град"; латински: Castrum Danorum). Но би могло да произлиза и от "tali-linna" ("Зимната крепост/град"), както и от "talu-linna" ("дом/чифлик – крепост/град"). Частицата -linna, подобно на германското -burg и славянското -grad/-gorod, по принцип означава "крепост"/"укрепен град", но се използва и като наставка в имената на градове.

През 1918 г., когато Естония получава независимост, наименованието Tallinna замества официално използваната до този момент германска дума Reval Reval (на руски: Ревель). В началото на 20-те години на миналия век официалното изписване на града се променя от Tallinna на Tallinn. Онези, които не владеят естонски език понякога биват обърквани от надписи като Tallinna Lennujaam (Летище Талин). В случаи като този, когато името на естонската столица е изписано с окончание -a, това показва, че думата е използвана в родителен падеж.

Исторически наименования[редактиране | редактиране на кода]

Немското и шведското наименование Reval (Латински: Revalia, старошведски: Räffle) произлиза естонското име (13-ти век) на съседна област Rävala. Други известни исторически имена на града са: Lindanise (естонски), Lyndanisse (датски), Lindanäs (шведски), Ledenets (източнославянски), Kesoniemi (фински) и Колывань (източнославянски). Според легендите тези имена произхождат от името на Линда – жената на Калев, която,според легендата, носела камъни до гроба му. Много хора вярват, че днес тези камъни представляват хълмът Тоомпеа в централната градска част на Талин, част от Стария град. Други смятат, че Скандинавските версии идват от думата линда, която на естонски значи "замък" или "малък град".

Градове побратими[редактиране | редактиране на кода]